Antena 3 CNN Economic Ţara care va cumpăra petrol cu aur în loc de dolari americani

Ţara care va cumpăra petrol cu aur în loc de dolari americani

Scăderea rezervelor valutare determină unele ţări să ia în calcul trocul sau plata în aur a petrolului de care depinde economia.

Ţara care va cumpăra petrol cu aur în loc de dolari americani
Sursa foto: Profimedia
25 Noi 2022   •   13:10

Guvernul din Ghana lucrează la o nouă politică de cumpărare a produselor petroliere, cu aur în loc de dolari americani, a declarat joi pe Facebook vicepreședintele Mahamudu Bawumia.

Măsura este menită să rezolve scăderea rezervelor de valută străină, împreună cu cererea de dolari din partea importatorilor de petrol, care slăbește moneda locală și crește costurile de trai.

Rezervele internaționale brute ale Ghanei se situau la aproximativ 6,6 miliarde de dolari la sfârșitul lunii septembrie 2022, ceea ce echivalează cu mai puțin de trei luni de acoperire a importurilor. Suma este în scădere față de aproximativ 9,7 miliarde de dolari la sfârșitul anului trecut, potrivit guvernului.

Dacă va fi pusă în aplicare așa cum este planificat pentru primul trimestru al anului 2023, noua politică "va schimba în mod fundamental balanța de plăți și va reduce semnificativ deprecierea persistentă a monedei noastre", a declarat Bawumia, potrivit Reuters.

Plata petrolului cu aur va stopa creşterea preţurilor

Utilizarea aurului ar împiedica rata de schimb să aibă un impact direct asupra prețurilor la combustibili sau la utilități, deoarece vânzătorii interni nu ar mai avea nevoie de valută pentru a importa produse petroliere, a mai explicat oficialul ghanez.

"Trocul cu aur pentru petrol reprezintă o schimbare structurală majoră", a adăugat Bawumia.

Politica propusă este neobișnuită. În timp ce țările fac uneori schimb de petrol pentru alte bunuri sau mărfuri, astfel de tranzacții implică de obicei ca o națiune producătoare de petrol să primească bunuri nepetroliere, și nu invers.

Ghana produce țiței, dar s-a bazat pe importuri pentru produsele petroliere rafinate de când singura sa rafinărie s-a închis, după o explozie în 2017.

Anunțul lui Bawumia a fost postat în timp ce ministrul de finanțe Ken Ofori-Atta a anunțat măsuri de reducere a cheltuielilor și de creștere a veniturilor în încercarea de a aborda o criză a datoriilor în spirală.

Guvernul negociază un pachet de ajutor cu Fondul Monetar Internațional, în timp ce națiunea producătoare de cacao, aur și petrol se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultima generație.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: aur petrol Ghana
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close