Antena 3 CNN Economic Produsul care s-a scumpit cu 50% în UE. Cât ajunge să coste în țara noastră

Produsul care s-a scumpit cu 50% în UE. Cât ajunge să coste în țara noastră

Un anumit produs, des utilizat de români, a înregistrat o creștere medie de 50%, de la începutul anului, în Uniunea Europeană. În România, prețul său este diferit.

Produsul care s-a scumpit cu 50% în UE. Cât ajunge să coste în țara noastră
Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    28 Feb 2024   •   02:00

Prețul unui anumit produs a înregistrat o creștere semnificativă de 50% în ianuarie 2024, în Uniunea Europeană, față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor publicate astăzi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Această creștere dramatică a ridicat semnale de alarmă, cu cele mai mari majorări înregistrate în Portugalia (69%), Grecia (67%) și Spania (63%).

Este vorba despre uleiul de măsline. Contrastant, România a raportat cea mai mică creștere a prețurilor la acest produs, de doar 13%, urmată de Irlanda (16%) și Țările de Jos (18%). În țara noastră prețul unei sticle de 500 de ml de ulei de măsline pornește de la 30 de lei și poate ajunge până la 490 de lei.

Tendința ascendentă a prețurilor a avut un impact direct asupra pieței, iar datele Eurostat arată că semestrul doi din 2023 a fost martorul unei creșteri explozive.

În luna octombrie, prețurile au atins un vârf de 50%, după o accelerare continuă din luna august (37%) și septembrie (44%). Chiar și în decembrie, când s-a înregistrat o ușoară încetinire, prețurile erau cu 47% mai ridicate față de aceeași perioadă din 2022.

Această creștere masivă a prețurilor este parțial atribuită subproducției de măsline din anul precedent, o problemă sesizată de fermierii greci. Se pare că fenomenele meteo extreme, precum seceta prelungită, au afectat dezvoltarea măslinilor, iar recolta din noiembrie-decembrie a fost mult sub așteptări.

Fermierii din Grecia, inclusiv cei din insula Thassos, o destinație cunoscută de români, au raportat o producție drastic redusă. Un român stabilit în Thassos a povestit că din cei 26 de măslini pe care îi deținea, doar jumătate au produs măsline, iar pierderile au fost semnificative, ajungând la 90%.

Impactul negativ al producției limitate este deja resimțit, iar consumatorii ar putea simți acest efect și mai puternic în următoarele luni, în condițiile în care prețurile continuă să escaladeze pe piața uleiului de măsline din UE.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close