Antena 3 CNN Economic Reguli noi din 1 august 2023: Salarii mărite, alimente mai ieftine, vouchere şi veşti proaste pentru şoferi şi turişti

Reguli noi din 1 august 2023: Salarii mărite, alimente mai ieftine, vouchere şi veşti proaste pentru şoferi şi turişti

Salarii mai mari pentru unii români, alimente mai ieftine şi tichete de masă cu valoare mai mare, dar şi amenzi crescute pentru şoferi şi scumpiri pe litoral, toate de la 1 august 2023.

Reguli noi din 1 august 2023: Salarii mărite, alimente mai ieftine, vouchere şi veşti proaste pentru şoferi şi turişti
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    31 Iul 2023   •   00:00

Mai este doar o zi până când se va aplica măsura plafonării adaosului comercial la alimentele de bază, salariile pentru mai mulți angajați din România vor creşte, la fel ca şi valoarea tichetelor de masă.

De la 1 august, românii ar trebui să plătească mai puţin pentru 14 produse. 

Vorbim de scăderi de maximum 20% la procesator, maximum 5% pe întreg lanțul de distribuție şi maximum 20% la retailer.

Scăderile variază de la 10 bani la prune de exemplu, la aproape 3 lei la ouăle bio. 

Citeşte şi: Taxa după moarte. Ministrul Finanţelor vrea bani pe moştenirile românilor pentru bugetul de stat

Lista alimentelor care se ieftinesc de la 1 august

Produsele pe care ar trebui să le vedem la un preț mai mic sunt:

- pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300 de grame şi 500 de grame

- lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%, cu excepția UHT

- brânză telemea din lapte de vacă vrac

- iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 de grame

- făină albă de grâu "000" 1 kg

Vezi şiRomânii care vor primi bani în plus la pensie: 300-500 lei. Anunţul făcut de ministrul Muncii

- mălai 1 kg

- ouă de găină calibrul M 10 buc

- ulei de floarea-soarelui 1l

- carne proaspătă de pui*

- carne proaspătă de porc**

- legume proaspete vrac***

- fructe proaspete vrac****

- cartofi proaspeți albi vrac

- zahăr alb tos 1 kg.

"* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă", se arată în OUG care va fi adoptată de guvern.

Salarii mai mari pentru unii români, de la 1 august

Luna august vine cu vești bune pentru mai mulți angajați din România. Reprezentanții Guvernului au anunțat creșterea veniturilor cu 500 de lei. 

Mai exact, salariații din Sănătate vor avea măriri importante ale veniturilor: 500 de lei în plus la salariu, din 1 august, vor primi asistenţii medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiaţi sau asistenţii medicali de laborator clinic. 

În plus, și medicii, indiferent de gradul profesional, care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază, vor avea cu 500 de lei în plus la salariu.

Leafa medie netă, în România, a fost de 4.554 lei în luna martie a acestui an, în creştere cu 284 de lei faţă de luna februarie. 

În tot acest timp, ANOFM arată că rata şomajului este în creştere. Aceasta a înregistrat la nivel naţional, la finele lunii iunie, de 2,91%, mai mare decât cea din luna anterioară cu 0,03 puncte procentuale. 

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numărul total de şomeri la sfârşitul lunii iunie a fost de peste 228.000 de mii de persoane, mai mare cu peste 2.000 de persoane faţă de cel înregistrat la finele lunii anterioare.

Creşte valoarea tichetelor de masă

Valoarea tichetelor de masă va creşte de la 1 august, a anunţat joia trecută premierul Marcel Ciolacu.

Măsura este necesară în contextul creșterii inflației, a mai explicat şeful Guvernului.

"Creștem valoarea tichetelor de masă, măsură anunțată deja din prima săptămâna de guvernare ca prioritate. 

De la 1 august majorăm de la 30 la 35 de lei și din 1 ianuarie 2024 vom ajunge la 40 de lei. E un gest normal", a spus premierul Marcel Ciolacu.

În prezent, angajații primesc tichete zilnice în valoare de 30 de lei, de la 1 august acestea vor ajunge la 35 de lei.

"Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creștere, deși prețul alimentelor și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât, în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 de lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru", a explicat Ciolacu.

Amenzi cât salariul pe o lună pentru unii şoferi

Şoferii români pot risca amenzi substanţiale, mai mari decât salariul pe o lună, dacă nu vor respecta anumite reguli, de luna viitoare.

Nicuşor Dan îşi doreşte amenzi mai mari pentru cei care nu plătesc parcarea. Costul pentru o oră de parcare în Bucureşti este de 5 lei pe oră.

Dacă nu plătim taxa, în acest moment riscăm o amendă de 200 de lei sau ridicarea autoturismului.

De luna viitoare, lucrurile s-ar putea schimba. Un proiect aflat în dezbatere publică prevedere majorarea amenzilor pentru neplata parcării, de la 200 de lei la 1.500-2.500 de lei pentru persoanele fizice şi 3.000-5.000 de lei pentru persoanele juridice.

Astfel, amenda pentru neplata parcării în București ar ajunge la valoarea unui salariu pe o lună.

Primăria Capitalei dispune de aproximativ 12.000 de locuri de parcare, iar dacă vă gândiţi că puteţi scăpa de plata amenzii trebuie să ştiti că maşinile care scanează automat numerele de înmatriculare deja circulă pe străzile din Bucureşti şi aplică amenzi pe bandă rulantă.

Scumpiri preţ pe litoralul românesc, din 1 august

Urmează noi creșteri de tarife pe litoralul românesc de la 1 august, însă chiar și așa, nu lipsesc turiștii.

Peste 100.000 de oameni se află în prezent pe litoralul românesc, dar față de aceeași perioadă a anului trecut este totuși o scădere de 20 de procente, arată statisticile.

O posibilă cauză ar putea fi apa prea rece din aceste zile. Apa mării are acum între 17 și 20 de grade, 5-7 grade mai puțin decât ar fi fost normal, susțin specialiștii, care vin și cu explicații. 

Citeşte şiFenomen rar pe litoral: Apa mării e rece ca în martie şi turiştii nu mai pot face baie. Ce este "upwelling" care a înghețat litoralul în plin sezon estival

De la 1 august se anunță noi creșteri de prețuri. O parte din comercianți însă fac tot posibilul să păstreze prețurile cât mai mici. 

La mâncare, spun ei, vor mai adăugat un singur leu la preţul care era până acum.

×
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close