Antena 3 CNN Economic Un expert în energie explică de ce costă atât de mult gazele în România

Un expert în energie explică de ce costă atât de mult gazele în România

Gazele naturale s-au scumpit. Preţul gazelor naturale a ajuns la populaţie cu 61% mai scump în ianuarie 2022, faţă de aceeaşi lună a anului trecut (potrivit INS). Scumpirea practicată de Gazprom, principalul furnizor al Europei, a fost de mai puţin de jumătate din acest procent.

Un expert în energie explică de ce costă atât de mult gazele în România
Sursa foto: Facebook
de Silvia Preda    |    16 Feb 2022   •   22:24

"Sunt şi cazuri în care consumatorii casnici au plătit facturi de 600 – 700% faţă de preţurile din ianuarie 2021. Dar media pentru consumatorul casnici este de 150 maximum 200% creştere în ianuarie a.c., faţă de ianuarie anul trecut”, a explicat pentru Adevărul Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).  

Noi scumpiri ale gazelor naturale

"Vom vedea noi scumpiri ale gazelor naturale în perioada ce urmează, spre sfârşitul lunii februarie, în martie, cu un apogeu în luna aprilie, pentru că foarte mulţi consumatori casnici vor schimba contractele pe un alt preţ, cu atât mai mult cu cât nu există deocamdată noi reguli privind plafonarea preţurilor sau compensarea facturilor”, a precizat Dumitru Chisăliţă.  

De ce costă atât de mult gazele în România

"Factorii externi ar putea cumula circa 25% din scumpirea gazelor, la care s-ar adăuga factorii interni generaţi de acţiunile statului, plus alte 21 de procente din scumpire provocate de momentele de panică şi chiar speculă ale unor furnizori", a explicat Dumitru Chisăliţă.

Citiţi şi: Dumitru Chisăliță: "De la 1 aprilie facturile vor fi de cel puțin două ori mai mari. Atenție la prelungirea tacită a contractelor!"

×
Subiecte în articol: gaze scumpiri Dumitru Chisăliță
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close