Antena 3 CNN Economic Studiu GfK: Consumatorii români şi greci, cei mai afectaţi de criză

Studiu GfK: Consumatorii români şi greci, cei mai afectaţi de criză

Studiu GfK: Consumatorii români şi greci, cei mai afectaţi de criză
Sursa foto: Foto: Mediafax
08 Feb 2011   •   14:50

Consumatorii români şi cei din Grecia au fost cei mai afectaţi de criza financiară şi nivelul ridicat al datoriilor ţărilor lor, relatează un studiu GfK, citat de Mediafax.

Conform studiului, care a analizat consumul privat în 2010 şi perspectivele pentru anul 2011, românii şi grecii o duc cel mai greu, la polul opus de germani, care sunt cei mai optimişti europeni când vine vorba de consum.

Rezultatul studiului este interpretat de specialişti drept o consecinţă a faptului că guvernele celor două ţări se află sub presiune internaţională de a-şi reduce deficitele bugetare, presiune care se resimte şi la nivelul populaţiei.

Anul 2010 a reprezentat un an foarte greu pentru consumatori, populaţiile României şi Greciei fiind afectate de creşterile de taxe şi impozite şi scăderea serviciilor sociale. Dispoziţia de a cumpără a fost afectată şi de aşteptările negative privind veniturile din rândul populaţiei, cât şi de preocuparea pentru viitor.

La polul opus se află Germania, unde consumatorii au cheltuit mai mult, atât pe produsele alimentare, cât şi pe cele nealimentare. Nemţii au avut, de asemenea, tendinţa de a opta pentru articole de calitate superioară.

Datorită creşterii PIB cu 3,5% anul trecut, şi în Polonia s-a înregistrat o disponibilitate sporită de consum, în comparaţie cu nivelul din restul Europei.

×
Subiecte în articol: România Grecia criza economica consum studiu
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close