Antena 3 CNN Economic Taxa care creşte cu până la 500% din 1 ianuarie. Anunţ pentru proprietarii de imobile din România

Taxa care creşte cu până la 500% din 1 ianuarie. Anunţ pentru proprietarii de imobile din România

Proprietarii de imobile dintr-o anumită categorie vor trebui să achite impozite cu 100%-500% mai mari, de la 1 ianuarie 2024. În unele locuri din ţară, măsura este deja în vigoare.

Taxa care creşte cu până la 500% din 1 ianuarie. Anunţ pentru proprietarii de imobile din România
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    29 Oct 2023   •   02:00

Aceasta este şi cea mai mare taxă din România de anul viitor, apărută în urma unui amendament USR, şi care se va aplica în mai multe localităţi.

Pe de altă parte, de la 1 ianuarie 2024, cresc și impozitele și taxele locale, cu 13,8%, atât cât a fost rata inflației anul trecut, majorare obligatorie prin lege.

Mai mult, printre cei care vor avea de plătit sume mult mai mari la stat se numără proprietarii care nu au grijă de clădirile lor. 

Numită şi "taxa pe paragină", aceasta va fi cea mai mare taxă din România, iar în unele orașe, au avut loc ședințe de consiliu și primarii au început deja să ia măsuri cu privire la aceste imobile.

Citeşte şiCresc pensiile: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

Asta îi așteaptă pe proprietarii imobilelor degradate din municipiul Caransebeş. Adică impozitul majorat pentru clădirile neîngrijite, ce a revenit în atenția consilierilor locali din Caransebeș.

Prevăzută să fie aplicată de la 1 ianuarie 2024, taxa aprobată în urma unui amendament USR vizează și clădirile monument istoric neîngrijite sau degradate, în care se desfășoară activități economice. 

Și sunt destule astfel de clădiri în Caransebeș, mai ales în zona centrală. 

"Avem un regulament pentru clădirile istorice și fațade, n-a venit nicio propunere și aș vrea să știu dacă s-a trimis vreo notificare vreunui proprietar de clădire din asta degradată, care e prinsă în lista respectivă. 

Conform regulamentului, se spune că veți veni cu fiecare clădire în parte în CL", a spus useristul Dragoș Curelea, care a întrebat recent dacă proprietarii acestor clădiri au fost înștiințați cu privire la ce-i așteaptă de anul viitor.

Vezi şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majoarea din 2024

Cel care se ocupă de problemă din partea Primăriei Caransebeș, city managerul Florin Bogdea, a informat consilierii locali că procedurile vor fi finalizate până la sfârșitul anului. 

"Din 2024 se aplică hotărârea privind majorarea impozitelor pentru aceste clădiri degradate. Procedural, o să-i notificăm până la finalul acestui an și vor plăti impozitul majorat. 

Venim în ședință cu fiecare clădire ca să stabilim cu cât se majorează pe fiecare caz, că poate una e degradată mai mult, alta mai puțin", a precizat Bogdea, potrivit caon.ro.

Decizia de supraimpozitare a clădirilor neîngrijite se aplică în mai multe județe. 

Şi la Piteşti, în Argeş, românii care își lasă proprietățile neîngrijite sau în paragină vor plăti impozit de până la 500% mai mare.

Majorarea impozitelor cu 500% a fost posibilă la Pitești prin decizie de Consiliu Local. Se aplică tuturor celor care nu-și îngrijesc casele sau terenurile. 

Și se pare că sunt mai multe decât s-au așteptat chiar și autoritățile: 200 de terenuri și 76 de case abandonate au fost contabilizate de angajații Primăriei.

Sumele pentru cei care nu vor respecta somațiile nu a fost deocamdată calculate. Impozitul în Pitești se plătește în funcție de zona în care se află proprietatea, apoi de suprafață. Autoritățile au transmis și un mesaj public către cei vizați, să nu creadă că este o glumă. 

Termenul pentru cei care sunt obligați să-și curețe gospodăriile expiră la sfârșitul lunii. Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când se ia o astfel de decizie în Pitești.

Şi în Olt, la Caracal, se va aplica această taxă pe paragină. Totuși, au fost trimise avertismente către proprietarii imobilelor ce se degradează încă din anul 2021.

Mai mult, aceștia au continuat să primească notificări chiar și în anul 2022.

De ceva timp, şi Primăria Făgăraş din judeţul Braşov a decis să impună un impozit de la 300% până la 500% pentru clădirile degradate. 

În Codul fiscal, este precizat la art. 489 alin. (5) că impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite va putea fi majorat cu până la 500%. 

"Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan", scrie în actul normativ citat.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close