Antena 3 CNN Economic Taxa de însoţitor, majorată cu 20% într-un spital din ţară. Cât vor plăti mamele care se internează cu copiii

Taxa de însoţitor, majorată cu 20% într-un spital din ţară. Cât vor plăti mamele care se internează cu copiii

Taxa de însoţitor percepută de un spital judeţean provoacă nemulţumiri în rândul oamenilor.

Taxa de însoţitor, majorată cu 20% într-un spital din ţară. Cât vor plăti mamele care se internează cu copiii
de Gabriela Mladin    |    11 Mai 2023   •   08:54

Cele mai nemulţumite sunt mămicile care au copii bolnavi, cu vârste mai mari de trei ani şi care trebuie să plătească dacă se internează cu copiii în spital

Deşi valoarea acesteia este de 12 lei pe zi, acestea consideră că este o taxare dublă, pe lângă asigurările de sănătate, reţinute deja din salariu. 

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu a reintrodus recent taxa hotelieră pentru însoţitorii bolnavilor internaţi. Conform legislaţiei, taxa există din 2018. 

Citeşte şi: Un asistent medical ar fi sedat intenționat trei paciente, la Spitalul Militar Central. Una dintre ele a ajuns în stare gravă la ATI | Dosar penal pentru ”tentativă de omor”

„Pe perioada pandemiei, taxa nu a mai fost încasată, iar în data de 17 martie, într-o şedinţă a comitetului director, s-a decis majorarea acesteia de la 10 la 12 lei, adică cu 20%. Ea a intrat în vigoare începând cu 1 aprilie 2023”, a declarat Mihaela Ţicleanu, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Târgu-Jiu.

Această taxă nu le asigură şi mâncarea în spital, deşi ea e calculată după norma de hrană a unităţii sanitare. Cei mai nemulţumiţi sunt părinţii copiilor care ajung în spital.

Taxa nu se plăteşte pentru însoţitorii copiilor bolnavi în vârstă de până la trei ani, ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi pentru însoţitorii cu venituri sub nivelul salariului minim pe economie.

De la 1 aprilie, de când a fost introdusă această taxă, până în prezent, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu, 44 de persoane au plătit taxa. Este vorba despre mămici care şi-au însoţit copiii bolnavi în spital.

Taxa de însoţitor este percepută şi la alte spitale de stat din ţară, însă nu este obligatorie, astfel încât sunt multe spitale în care această taxă nu se plăteşte.

 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close