Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Siropul care alungă insomnia, durerea de cap şi este antiinflamator. Românii îl prepară acasă din cele mai vechi timpuri

Siropul care alungă insomnia, durerea de cap şi este antiinflamator. Românii îl prepară acasă din cele mai vechi timpuri

Florile mici cu un miros deosebit, care parfumează totul în jurul lor, nu sunt crecute numai pentru frumuseţea lor, ci şi pentru beneficiile pe care le au pentru sănătate.

Siropul care alungă insomnia, durerea de cap şi este antiinflamator. Românii îl prepară acasă din cele mai vechi timpuri
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    12 Iun 2023   •   14:00

Din florile de liliac se prepară siropuri cu efecte antiseptice şi antiinflamatorii, cu rezultate bune împotriva durerilor de cap, tusei sau insomniei.

Pe Valea Mureşului, spre exemplu, valorificarea liliacului e o tradiţie transmisă din generaţie în generaţie.

La Idicel, prepararea siropului sau a dulceţei de liliac e deja o tradiţie. De multă vreme, gospodinele locului adună florile, iar după ce au fost culese şi desfăcute se aşează într-o oală şi începe prepararea.

Pentru a se transforma în dulceaţă, se face un sirop din apă cu zahăr în care, în timp ce fierbe, se adaugă petalele mărunţite de liliac şi se amestecă până când compoziţia prinde consistenţa mierii de albine.

Siropul se face cu flori de liliac lăsate la macerat

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În cazul siropului, reţetele pot să difere. Unele gospodine preferă ca siropul să fie dat în clocot.

O altă reţetă presupune ca florile de liliac să fie lăsate la macerat mai multe zile cu apă, zahăr şi sare de lămâie. În momentul în care zahărul s-a topit integral, siropul e gata de băut.

Proprietăţile florilor de liliac sunt multiple.

Siropul de liliac ajută la tratarea tusei şi a durerilor de gât

"Beneficiile şi utilizarea lui a fost foarte variată, din cele mai vechi timpuri, atât ca şi ceaiuri, din frunze, decocturi, fructele care sunt utilizate în diferite afecţiuni diareice, afecţiuni ale dermei", spune doctor inginer Liviu Todoran specialist în alimentație publică.

În medicina tradițională chineză, de exemplu, florile sunt utilizate pentru a trata durerile de cap, de gât, tusea și insomnia.

În plus, florile sunt bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a inflamației.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close