Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României | Oricând se poate întâmpla o tragedie

Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României | Oricând se poate întâmpla o tragedie

Zeci de mii de zboruri comerciale din Europa ar fi fost bruiate de ruși, inclusiv în spațiul aerian al României.

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Apr 2024   •   17:52

Vorbim despre peste 45.000 de avioane care ar fi avut probleme cu GPS-ul, în special deasupra Mării Baltice, scrie The Guardian. 

Cele mai multe dintre problemele GPS au apărut în Europa de Est, la granița cu Rusia.

Tudor Păcuraru, colonel SRI, spune că ceea ce fac ruşii este extrem de periculos.

"Avioanele de linie funcționează automatizat, deci la plecarea de pe aeroport li se dă ruta, iar această rută o execută pilotul automat. În momentul în care apare un bruiaj de aceasta natură, pur și simplu pilotul automat dezangajează. Dacă piloții nu observă la timp că pilotul automat i-a lăsat balta se pot trezi unde nu doresc.

Este extrem de periculos deci ca procedeu, dar se pare că armatei ruse îi este frică de atacurile cu drone și din această cauză pentru a-și feri flotele bruiază tot ce pot bruia", a explicat Tudor Păcuraru, marţi, la Antena 3 CNN.

"Poarta este deschisă oricând spre o tragedie(...). Se pot exercita presiuni internaționale asupra Rusiei, dar având în vedere prestația de până acum a regimului de la Moscova mă îndoiesc de faptul că ar avea succes", a mai spus Tudor Păcuraru.

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close