Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România între furtuni şi caniculă | Ce zone sunt vizate de cod galben de ploi torenţiale şi grindină

România între furtuni şi caniculă | Ce zone sunt vizate de cod galben de ploi torenţiale şi grindină

România este împărțită între furtuni și caniculă. Dacă aproape toată țara se confruntă cu temperaturi ridicate, sunt și județe vizate de cod galben de ploi torențiale și grindină.

de Claudia Popovici    |    22 Iun 2023   •   18:42

Astăzi, temperatura resimțită în Bucureşti a fost de 37°C. La fel în Brăila, în Buzău, Cernavodă au fost 36 de grade resimțite. Însă în unele judeţe ANM a emis cod galben de ploi torențiale și grindină.

Oana Catrina, meteorolog de serviciu în cadrul ANM, a anunţat prognoza meteo actualizată. 

"Încă şase ore zona montană și sub montană se va afla sub incidența atenționării meteorologice cod galben emisă în această dimineață pentru manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Cu alte cuvinte, averse torențiale frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină și foarte important de precizat, cantitățile de apă sunt însemnate, acestea depășesc 20-25l/m² și izolat chiar 30-40l/m².

ANM, prognoza meteo: Cod galben de ploi torenţiale şi grindină pentru mai multe judeţe din România

Trebuie precizat faptul că până în acest moment, codul general galben ce vizează instabilitatea atmosferică accentuată din zona montană și sub-montană a fost dublată și de mesaje de alertă de cod portocaliu, nouă la număr și un cod roșu. Asta pentru că severitatea fenomenelor meteorologice a fost mult mai ridicată decât ceea ce ne așteptam. Dar acesta este și rolul acestor avertizări de tip nowcasting, care se emit pe o durată de unu până la trei ore.

Pentru a surprinde severitatea fenomenelor meteorologice din punct de vedere termic, trebuie precizat faptul că ne aflăm sub incidența unei informări meteorologice care vizează disconfortul termic și caniculă. Astăzi, disconfortul termic a fost accentuat în partea de vest și de sud-vest a țării.

ANM, prognoza meteo: Cum va fi vremea în acest weekend în România

Mâine, vineri, disconfortul a de disconfortul termic va fi accentuat în toate zonele de câmpie și pe suprafețe restrânse, în zonele deluroase, iar sâmbătă disconfort termic va fi resimțit în partea de sud și de est a teritoriului.

Totodată, indicele temperatură-umezeală ITU va depăși pragul critic de 80 de unități, iar în ceea ce privește ecartul termic la nivelul întregii țări așteptăm temperaturi cuprinse cam între 31 și 35° și trebuie precizat faptul că va fi caniculă în zonele de câmpie. Mâine va fi caniculă în Câmpia de Vest și local în Câmpia Română, iar sâmbătă în Câmpia Română", a spus Oana Catrina, meteorolog de serviciu în cadrul ANM

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close