Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Bărbat vindecat de HIV după un transplant de măduvă osoasă

Bărbat vindecat de HIV după un transplant de măduvă osoasă

Un bărbat din SUA s-a vindecat de HIV după ce a primit tratament pentru leucemie. Medicii spun că este al patrulea caz de acest fel.

Bărbat vindecat de HIV după un transplant de măduvă osoasă
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    28 Iul 2022   •   19:45

Bărbatul, de 66 de ani, s-a infectat cu HIV in anii '80, iar acum a primit un transplant de măduvă osoasă pentru tratarea leucemiei de la un donator care era rezistent în mod natural la virus.

Bătrânul de 66 de ani, care nu vrea să fie identificat, a încetat să mai ia medicamente pentru HIV. El a spus că este "mai mult decât recunoscător" că virusul nu mai poate fi detectat în corpul său.

Bărbatul este cunoscut drept pacientul "Orașul Speranței", după spitalul în care a fost tratat în Duarte, California. Mulți dintre prietenii săi au murit de HIV în epoca înainte ca medicamentele antiretrovirale să le ofere oamenilor o speranță de viață aproape normală.

Pacientul a fost atent monitorizat după transplant, iar nivelurile HIV au devenit nedetectabile în corpul său, fiind acum în remise de mai bine de 17 luni. Primul pacient vindecat de HIV a fost în 2011. Este vorba despre Timothy Ray Brown - cunoscut drept Pacientul Berlin.

"Orașul Speranței" este atât cel mai în vârstă pacient care a fost tratat în acest fel, cât și cel care a trăit cel mai mult timp cu HIV. Cu toate acestea, transplanturile de măduvă osoasă nu vor revoluționa tratamentul HIV pentru cele 38 de milioane de oameni din lume infectați în prezent.

Este o procedură complexă cu potențiale efecte secundare semnificative. Deci, nu este chiar o opțiune potrivită pentru majoritatea persoanelor infectate.

×
Subiecte în articol: HIV transplant transplant maduva leucemie
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close