Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Director INCDFP, despre impactul cutremurelor din Turcia asupra zonelor seismice din România: "Mai mult de atât nu se poate genera"

Director INCDFP, despre impactul cutremurelor din Turcia asupra zonelor seismice din România: "Mai mult de atât nu se poate genera"

Cristian Ionescu, director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului - INCDFP, a comentat cutremurele devastatoare din Turcia şi a explicat ce impact pot avea replicile asupra zonelor seismice din România.

de Claudia Popovici    |    06 Feb 2023   •   19:43

Turcia a fost zguduită, astăzi, de două cutremure de suprafaţă. Cele două seisme au avut un impact devastator asupra regiunilor Gaziantep şi Echinozu acolo unde peste 2.300 de persoane au murit.

Românii care au trăit aceste cutremure devastatoare au venit cu mărturii cutremurătoare pentru că după cele două seisme au urmat nu mai puțin de 120 de replici, astăzi, dintre care 52 de replici au fost cu o magnitudine mai mare de 4 pe Richter.

Nu vorbim doar de Turcia, ci şi de Siria, acolo unde bilanţul a ajuns la cel puţin 716 morţi, conform datelor raportate de Administraţia de la Damasc şi de Naţiunile Unite.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cristian Ionescu, directorul Institutului Național de Fizică a Pământului, a comentat cutremurele devastatoare din Turcia şi a explicat ce impact pot avea replicile asupra zonelor seismice din România. 

Citeşte şi: Sunetul înspăimântător al cutremurului de 7,8 grade din Turcia, înregistrat de un cercetător 

"Practic tensiunile s-au mutat la o zonă, la altă zonă.  Au fost situații când un cutremur cu magnitudine mare a fost urmat de un cutremur și mai mare, dar acestea sunt rare, în situația când replica este mai mare, dar este posibil și acest lucru.

În Turcia zona tectonică este una amalgam de falii care fiecare acumulează tensiuni independent și aceste tensiuni pot să fie generate de alte falii în mișcare. Este ca un domino", a spus Cristian Ionescu, directorul Institutului Național de Fizică a Pământului

Cinci cutremure în România, în mai puțin de două ore, la scurt timp după catastrofa din Turcia

Întrebat despre cele cinci cutremure care s-au produs în România, luni dimineața, în România, în mai puțin de două ore de la primul seism devastator de 7,5 pe scara Richter produs în Turcia, directorul INFP a spus: 

"A fost o coincidență faptul că în aproape în același moment s-a produs și în România. Cutremurele s-au produs în Vrancea la adâncimea de 19 kilometri şi nu au legătură între ele.

Citeşte şi: Un olandez a prezis cutremurul din Turcia cu trei zile înainte să se producă | Seismologul Mărmureanu: "E greu!"

În România, la cutremure de 4 virgulă, 5 de azi-noapte s-au produs  vreo 5 replici. Dar se mai pot produce replici în zona respectivă, cu intensitate mică.

Dar cutremurul maxim în zona respectivă, pe adâncimea de 19-30 de kilometri nu poate depăși mai mult de 5 grade, atâta poate maxim zona respectivă să genereze.

Da, acuma depinde de dacă se respectă standardu în construcție și din câte știu ei și-au îmbunătățit foarte mult standardul în construcție de la ultimul cutremur, de nou, 1999 și nu pot să spun mai multe lucruri, nefiind de specialitate", a spus Cristian Ionescu, director general al INFP, la News Hour with CNN de la Antena 3 CNN. 

Citeşte şi: Noi mărturii cutremurătoare ale românilor din Turcia: "Replicile sunt foarte dure, oamenii fug de frică. Ne rugam să treacă"

Cum să ne comportăm imediat după cutremur

Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, a ținut să menționeze importanța comportamentului imediat cutremurului.

”Noi nu ar trebui să transmitem publicului larg faptul că este o situație fără ieșire. Există un mod de comportament imediat, care este recomandat prin campaniile naționale, Nu tremur la cutremur, în care sunt clipuri de prezentare pentru școli, instituții sau casă.

De asemenea este prezentat și ghidul fiecărei familii, cum se poate pregăti pentru o astfel de situații de urgență, acel rucsac, acel plan. Este foarte important să se aducă în atenție aceste aspecte, pentru că un mic rucsac poate fi de foarte mare ajutor.

Aici este nevoie să aveți și un radio pe baterii, un mijloc de comunicare prin care să se poată asculta indicațiile autorităților, care în cazul unui cutremur, ce nu poate fi preconizat unde va afecta infrastructura critică, poate fi vorba de căi de acces, și astfel, prin autoritățile locale se anunță cum se pot proteja, cum să reacționeze astfel încât să se minimizeze efectele negative ale unei situații de urgență de amploare sau a unui dezastru”, a mai spus reprezentantul ISU Cluj.

×
Subiecte în articol: INFP cutremur cutremur Turcia
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close