Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Drogurile, vândute copiilor pe internet sau la colțul școlii. Mărturia unui fost consumator: "Începusem să-mi vând hainele"

Drogurile, vândute copiilor pe internet sau la colțul școlii. Mărturia unui fost consumator: "Începusem să-mi vând hainele"

În prezent, traficanții profită de tehnologie pentru a-și găsi noi victime, inclusiv în rândul copiilor, şi tranformă reţelele sociale în mijloace pentru comercializarea drogurilor.

Drogurile, vândute copiilor pe internet sau la colțul școlii. Mărturia unui fost consumator: "Începusem să-mi vând hainele"
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Aug 2023   •   19:48

Drogurile, greu de obținut până în urmă cu câţiva ani, se găsesc, în prezent, pretutindeni, chiar sub nasul părinţilor, profesorilor şi polițiștilor.

Dealerii acționează în mediul online și livrează drogurile la domiciliu precum pizza.

În timp ce oficialii se laudă cu campanii şi razii, traficanţii îşi numără încasările şi îşi găsesc noi şi noi victime, inclusiv în rândul elevilor.

Astfel, traficanţii profită de tehnologie şi tranformă reţelele de socializare în mijloace pentru comercializarea drogurilor.

Citește și: Imagini cu mama șoferului drogat care a ucis doi tineri, postate pe rețelele sociale

Aşa s-a ajuns ca drogurile să fie vândute online, dar și la colțurile școlilor, unde o doză poate costa între 12 şi 80 de lei.

"Există o tendinţă către zonele şcolare, care sunt frecventate de copiii cu posibilități materiale, dar și mediile de distracție, precum concerte sau festivaluri.

 Ei se interesează daca sunt copii de polițiști sau nu", explică Cătălin Țone, expert antidrog.

"Începusem să-mi vând hainele"

Eugen, fost consumator înrăit de heroină, a povestit, pentru Antena 3 CNN, cum a devenit dependent în urmă cu 10 ani, când nu găseai droguri la colţul şcolii, iar tentaţia nu era atât de mare.

"Îmi trebuia doza zilnic, altfel tremuram, mă dureau oasele. Începusem să-mi vând hainele, adidașii, mi-am vândut și laptopul cumpărat de părinții mei. Când nu mai aveam ce să vând, am avut tentația să fur și să vând din casă lucruri. 

Eugen a reuşit să scape de dependenţă cu ajutorul familiei, care l-a susţinut în permanenţă, lucru recomandat şi de specialişti.

Relaţia bazată pe încredere trebuie clădită de la vârste cât mai mici, în niciun caz după 10 - 12 ani, când mulţi copii devin deja consumatori de droguri.

"Nu trebuie să intrăm abuziv în intimitatea lui, însă sunt anumite lucruri pe care părinţii trebuie să le controleze.

Dacă el nu a fost obişnuit să vorbească permanent cu părintele, atunci nu va exista nicio cale de comunicare între ei", declară Ramona Dabija, director Agenţia Naţională Antidrog.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close