Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Fermier român, previziuni sumbre pentru Sărbători: "Vor creşte masiv peţurile. România nu mai are efective"

Fermier român, previziuni sumbre pentru Sărbători: "Vor creşte masiv peţurile. România nu mai are efective"

Dimitrie Muscă, agricultor român, avertizează că industria cărnii de porc din România este distrusă şi ne așteaptă cele mai scumpe Sărbători din ultimii 10 ani. Situaţia nu arată bine nici pentru celelalte categorii de alimente. Iată de ce.

Fermier român, previziuni sumbre pentru Sărbători: "Vor creşte masiv peţurile. România nu mai are efective"
Sursa foto: Arhiva Anten 3 CNN
de Claudia Popovici    |    05 Dec 2022   •   19:37

Produsele alimentare s-au scumpit din nou în prag de sărbători şi situaţia se va înrăutății şi mai mult în 2023, avertizează fermierii. Dimitrie Muscă, agricultor român, a făcut o analiză a preţurilor şi a precizat cât vom scoate din buzunare pentru alimentele de bază în perioada următoare. 

"Astăzi cotletul și ceafa a ajuns până la 32 de lei în supermarket-uri. 

Dacă luăm ca referință două produse ceafa și cotletul, care în alte țări din Uniunea Europeană au ajuns la 12 euro, ceea ce înseamnă 60 de lei, la noi, astăzi, am vândut carcasa de porc cu 13,50 lei. Săptămâna viitoare va fi 14 lei.

Echivalentul 14 lei kilogramul de carcasă duce undeva ceafa de porc la 38 de lei și asta va fi, probabil, săptămâna viitoare.

"România mai produce 10-12 % din carnea de porc"

După care vor urma scumpiri până la Sărbători. Dar trebuie să înțelegem, nu avem ce discuta, pentru că nu mai avem în țară.

Noi mai producem 10-12 % din carnea de porc. Restul am decimat efectivele de porc din cauza pestei porcine africane și nimeni n-a vrut să se implice în treaba aceasta. Și, iată, am ajuns aici. Este anormal!

L-am auzit spunând pe ministrul Daea mereu că nu se scumpesc produsele alimentare, să fim liniștiți. Nu este adevărat. Se vor scumpi foarte mult.

Până în sfârșitul lunii decembrie eu zic că se ajunge la ceafă și la cotlet la 38-40 de lei.

După sărbători se împuținează efectivele de animale foarte mult, atât oamenii care mai taie prin curtea-casă, cât și toate aprovizionările de iarnă şi trecem de 40-45 de lei imediat după sărbători.

"Vom ajunge să luăm cu suta de grame se va mânca carne mai puțină"

Vom ajunge să luăm cu suta de grame se va mânca carne mai puțină, cu toate că avem o țară în care am avut animale.

La toate cresc prețurile! Vă dau un exemplu. Eu am cumpărat 4.000 de tone de îngrășăminte. Anul trecut le-am cumpărat cu 1.500 de lei tona de îngrășăminte, anul acesta cu 4.600 de lei tona de îngrășăminte, mai mult decât de 3 ori.

N-am cum să fac. Și lumea o să spună că sunt de vină fermierii, agricultorii. Vă dau un alt exemplu, la hrana animalelor, la porc, de exemplu, 75-80 % din cheltuieli reprezintă furajarea.

Prețul porumbului anul acesta, doar a seminței pentru un hectar de porumb era 500 de lei. Acum au venit ofertele pentru 900 de lei, au crescut prețurile la sămânța pentru un hectar de porumb.

Dar să nu uităm un lucru avem cantitate mai puțină ofertă mai puțină şi sigur că prețurile se duc în sus. Este și va fi o concurență nemaipomenită, pentru că vom rămâne foarte puțin în producerea de lapte, carne, ulei și așa mai departe.

Uitați-vă ce s-a întâmplat și în industria laptelui. La 12 lei kilogramul vacile se taie în continuare, în 3 abatoare din Moldova.

Se taie câte 700 de vaci pe zi. Vaci de lapte. Gândiți-vă că vom trece după sărbători încolo la 15 lei la lapte pentru că nu mai avem efective", a explicat Dimitrie Muscă, agricultor, în emisiunea News Hour with CNN de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Nouă metodă de înșelătorie în România în numele ministrului Energiei
x close