Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Furtunile care au făcut ravagii în Europa lovesc şi România. Meteorologii au emis cod portocaliu de vânt puternic

Furtunile care au făcut ravagii în Europa lovesc şi România. Meteorologii au emis cod portocaliu de vânt puternic

Europa se află sub semnul unor schimbări climatice îngrijorătoare. Furtunile de cod roşu a făcut ravagii în Polonia şi Germania şi acum se îndreaptă spre Marea Britanie. Efectele uraganelor se vor simţi şi în România. Meteorologii au emis cod portocaliu de vânt puternic.

Furtunile care au făcut ravagii în Europa lovesc şi România. Meteorologii au emis cod portocaliu de vânt puternic
Sursa foto: severe-weather.eu
de Claudia Popovici    |    17 Feb 2022   •   18:52

Europa este cuprinsă de scene desprinse dintr-un film despre sfârşitul lumii. În Polonia rafalele au avut viteza unui uragan de gradul 4 - fenomen extrem de rar în această parte a Europei, mai ales în luna februarie.

În faţa acestui uragan o macara a cedat. Bărbatul care o manevra a murit pe loc. În Germania, în schimb, privim scene parcă turnate pentru Titanic. La bordul unei ambarcațiuni, oamenii au trăit momente de panică după ce un val uriaș a spart geamurile unui feribot.

„Putem să le comparam cu un uragan din zona tropicală la viteza vântului de 140 de km/h. Am avut şi noi, dar pe culmile mari ale munților. Astfel de viteze la șes aşa cum sunt zonele din Polonia înseamnă enorm şi distrugeri mari", spune Roxana Bojariu, climatolog

Furtuna de cod roşu a făcut ravagii în estul Poloniei

Furtuna de cod roşu a făcut ravagii în estul Poloniei. Vântul puternic a distrus peste 30 de locuinţe, iar alte 340 de locuinţe au rămas fără curent electric. Rafalele au atins chiar și 140 de kilometri pe oră. Vântul a smuls acoperișurile caselor, unora le-a dărâmat pereții, iar în pădurile din zonă, sute de copaci au fost scoși din rădăcini.

Nici traficul aerian n-a scăpat neperturbat. Două avioane care operau zboruri interne spre Varșovia au aterizat în. Budapesta, din cauza vântului extrem de puternic.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

80 la sută din teritoriul Germaniei se află sub avertizare de vreme severă

Mai bine de 80 la sută din teritoriul Germaniei se află şi acum sub avertizare de vreme extrem de severă. Rafalele, aduse de furtuna Ylenia, au atins, pe alocuri, chiar şi 120 de kilometri pe oră.

Vântul a doborât mai mulţi copaci, a dus la anularea a numeroase zboruri şi a dat traficul feroviar peste cap. În unele state federale, mai multe şcoli au fost închise.

Serviciile de urgenţă de aici, din nord, au fost în alertă maximă toată noaptea, după ce au primit mai multe apeluri, inclusiv în urma prăbuşirii copacilor pe carosabil. 

Meteorologii spun că furtuna se aseamănă cu cea din 2007, care luat 50 de vieți în Europa Centrală și de Vest. Și mai grav este că în acest weekend o altă furtună, la fel de puternică, urmează să lovească Germania.

Cod portocaliu de vânt este şi în Austria, Ungaria sau Cehia

Cod portocaliu de vânt este şi în Austria, Ungaria sau Cehia. Iar acum, furtuna se îndreaptă spre Marea Britanie. 

Ce s-a întâmplat în Polonia la nivel meteorologic?

Un front de aer cald care a venit de pe oceanul Atlantic, încărcat cu precipitații, a intrat în Europa prin Vestul continentului unde a întâlnit o masă de aer rece.

Ei, din această cauză s-au produs vânt foarte puternic, chiar cu aspect de tornadă şi aţi văzut în imagini ce a rămas în urmă.

Şi, dacă observați, o parte a acestei furtuni acoperă şi ţara noastră. Dacă ne uităm pe hartă vedem că pericolul, cum de altfel a anunţat şi Administraţia de Meteorologie este pe zonele înalte din arcul carpatic.

Avem deja emise două avertizări meteo, cod galben de vânt pe partea de Nord-Vest şi zonele montane înalte, dar avem şi cod portocaliu ce vizează altitudinile mari, peste 1700 de metri cu rafale de vânt ce ar putea să ajungă şi la 120 de kilometri pe oră.

Nu este exclus să fie emise în această seară şi câteva avertizări de tip nowcasting şi pentru zone mai joase, locuite.

×
Subiecte în articol: furtuni meteo Polonia Germania România
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close