Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Europa s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor naturale, în iarna următoare. Avertismentul Agenției Internaționale pentru Energie

Europa s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor naturale, în iarna următoare. Avertismentul Agenției Internaționale pentru Energie

Piața europeană a gazelor naturale va avea de înfruntat, în continuare, riscuri referitoare la volatilitatea prețurilor la iarnă, chiar dacă partea cea mai complicată a crizei energetice de pe continentul european pare să se fi încheiat, potrivit Agenției Internațională pentru Energie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iul 2023   •   18:35

Sunt incertitudini majore înaintea următorului sezon hibernal, iar o iarnă rece combinată cu oprirea completă a aprovizionării cu gaze naturale din Rusia către Europa la începutul sezonului, ar putea să facă în așa fel încât tensiunile de pe piață să revină.

Chiar dacă prețurile au scăzut semnificativ față de recordurile înregistrate anul trecut, contractele pentru următorul sezon rece se tranzacționează deja la un preț superior față de cotațiile viitoare pe termen scurt, un semn suplimentar al unei piețe fragile, în continuare, predispusă să intre din nou într-o criză de aprovizionare în a doua parte a acestui an.

Dacă Europa va avea de-a face cu o perioadă prelungită de vreme rece, iar sursele regenerabile nu vor putea oferi suficientă energie pentru a compensa cantitatea limitată de gaz, cotațiile acestuia s-ar putea chiar dubla față de nivelul actual al prețurilor pentru la iarnă, spre 100 de euro pe megawatt-oră.

Acesta este însă cel mai negru scenariu.

Citește și: Oraşul din România, unde clienţii casnici vor testa, în premieră, un amestec de gaze naturale şi hidrogen 

Agenția Internațională pentru Energie a creionat și unul ideal, în care temperaturile vor trece peste mediile multianuale, iar Europa va putea beneficia de importuri masive de gaze naturale lichefiate, caz în care ar putea face față chiar și în absența totală a gazelor rusești.

Riscuri pentru piața energetică:

- iarnă rece.

- oprirea completă a aprovizionării cu gaze naturale din Rusia.

- contractele se semnează la prețuri mari.

- piaţa gazelor naturale este fragilă.

- scenariul negru: gaze la 100 de euro pe MWH

Scenariul ideal pentru iarnă:

- temperaturi ridicate

- importuri masive de GNL

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close