Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Guvernul nu mai închide Termocentralele Turceni şi Rovinari. De ce s-a luat această decizie

Guvernul nu mai închide Termocentralele Turceni şi Rovinari. De ce s-a luat această decizie

Guvernul amână până la 1 octombrie închiderea grupurilor energetice Rovinari și Turceni. Acestea au împreună o capacitate de 660 de megawați.

Guvernul nu mai închide Termocentralele Turceni şi  Rovinari. De ce s-a luat această decizie
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Cătălina Mănoiu    |    27 Dec 2022   •   19:35

Guvernul se răzgândește pe ultima sută de metri și decide să țină deschise termocentralele de la Turceni și Rovinari, care funcționează pe bază de lignit.

Se așteaptă ca hotărârea să intre mâine în ședința Executivului pentru a fi aprobată. Ministerul Energiei motivează decizia prin faptul că situația geopolitică actuală, generată de conflictul dintre Rusia și Ucraina, face ca, în funcție de evoluția războiului, atât Ucraina, cât și Republica Moldova să aibă nevoie de importuri de energie electrică din România.

De asemenea, grupul Rovinari rămâne potențial în funcțiune, însă, atenție, acesta nu poate produce până în septembrie 2023, asta pentru că lucrările de reabilitare au fost prelungite cu un an.

Executivul atrage atenția și asupra faptului că în sistemul energetic național, deși există instalat această capacitate, care ar putea să acopere necesarul de consum, totuși, datele arată că producția de energie disponibilă care ar putea să fie folosită pentru acoperirea consumului intern în condițiile date, este mai mică decât cea care s-a estimat inițial.

"Problema de fond este că domnul ministru al Energiei, Virgil Popescu, și-a asumat prin PNRR niște ținte, care pun pe butuci economia națională și, dezchilibrează complet sistem energetic național", a susținut în direct la Antena 3 CNN, Daniel Zamfir, senator PSD.

×
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close