Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Expert: "Ministrul Energiei a făcut un denunţ public". Câţi furnizori care au emis facturi ilegale pentru furt vor fi anchetaţi

Expert: "Ministrul Energiei a făcut un denunţ public". Câţi furnizori care au emis facturi ilegale pentru furt vor fi anchetaţi

Ion Purica, expert în energie, a analizat situaţia facturilor emise greșit de furnizorii de energie electrică şi gaze şi a tras un semnal de alarmă: "Ministrul Energiei a făcut un denunț public, iar furnizorii care nu au respectat legea trebuie pedepsiți pentru a pune capăt acestei psihoze a creșterii preţurilor", recomandă specialistul.

Expert: "Ministrul Energiei a făcut un denunţ public". Câţi furnizori care au emis facturi ilegale pentru furt vor fi anchetaţi
Sursa foto: energyindustryreview.com / Antena 3
de Claudia Popovici    |    11 Ian 2022   •   18:59

Virgil Popescu, ministrul Energiei, spune că acei consumatori care au primit facturi calculate greșit nu ar trebui să plătească până când nu li se reface factura.

„Evident, dacă vine următoarea factură și aceea nerefăcută, eu cred că până la urmă se poate merge la retragerea licenței acelui furnizor care nu respectă legea, pentru că nu poți să te joci cu nervii oamenilor, nu poți să te joci cu oamenii”, amenință ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Cum vor returna furnizorii banii oamenilor care au primit facturi greșite la energie şi gaze

„Neaplicarea legii a fost o hoție și cei care au făcut acest lucru trebuie penalizați. Facturile trebuie stornate. Oamenii nu trebuie să plătească penalități şi facturile trebuie refăcute.

Furnizorii trebuie să facă din oficiu acest lucru. Un mare furnizor care a recunoscut că a făcut acest lucru, nu vreau să dau niciun nume, începând de ieri, a recalculat facturile și a retrimis facturile către clienți, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Întrebat dacă facturile la energie şi gaze se vor diminua atât de mult după ce furnizorii vor recalcula preturile aplicând Legea compensării şi plafonării, Ion Purica, expert în energie, a spus:

"Trebuie înţeles un lucru. În momentul de faţă ca să mergem la esență vorbim cum să diminuam facturile. Trebuie să ne ducem la cauză, nu la efect. Reglementarea preţurilor la nivelul lui 2020 pe tot fluxul de energie va aduce, evident, la nivel toate facturile. Mai mult decât atât, ministrul Energiei spunea astăzi că sunt facturi care sunt ilegale, false, nu respectă legea şi asta înseamnă hoție, bani necuveniți care sunt furați, vorbesc în termenii ministrului.

Câte conduceri ale furnizorilor de gaz care au emis facturi ilegale pentru furt vor fi arestate mâine de justiția care se sesizează din oficiu în urma unui denunț public al ministrului Energiei şi câte sentinţe se vor fi date poimâine definitive şi cu executare conform codului penal privind fals, uz de fals?

Deja vorbim de nişte lucruri care sunt absolut necesare la nivel de coerciție ca să potolească febra asta şi psihoza asta a creșterii preţurilor", a spus Ion Purica, expert în energie.

„Suntem într-o situaţie care este aproape de război"

Întrebat dacă Guvernul trebuia să vină cu scheme de ajutor mai devreme, expertul a spus că era nevoie de o analiză pentru că acum suntem într-o situaţie care este aproape de război.

„Nu-ți trebuie bombe ca să închizi Azomureş, sau să distrugi Alro Slatina. Îţi trebuie preţuri ridicate la energia electrică şi la gate. Până unde ajungem? Distrugem toţi consumatorii. Şi atunci cine îi mai plătește pe furnizori şi mai departe în spate la producători. Tăiem craca spre copac. Trebuie luate nişte măsuri clare la sursă", a explicat Ion Purica, expert în energie la News Hour with CNN.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close