Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ministrul Muncii, detalii exclusive despre creşterea salariului minim, posibilă de la 1 iunie: "Da, PSD susţine aceste măsuri"

Ministrul Muncii, detalii exclusive despre creşterea salariului minim, posibilă de la 1 iunie: "Da, PSD susţine aceste măsuri"

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat în direct la Antena 3 CNN planul așteptat de 7 milioane de români. Ce categorii de români vor primi bani în plus.

Ministrul Muncii, detalii exclusive despre creşterea salariului minim, posibilă de la 1 iunie: "Da, PSD susţine aceste măsuri"
Sursa foto: Facebook Marius Budai | Pexels
de Claudia Popovici    |    03 Feb 2023   •   18:02

Este vorba despre majorările de salarii care ar putea intra în vigoare odată ce la Palatul Victoria va veni în funcția de premier Marcel Ciolacu.

Printre variante este inclusiv creșterea cu 500 de lei de la 1 iunie a salariului minim pe economie.

"Eu nu pot să spun, astăzi, o dată la care vom majora salariul minim. Da, da, PSD susține majorarea salariului minim, însă nu va fi o majorare peste noapte, nu vom dezechilibra economia.

Nu vom lua nicio decizie până nu vom discuta cu mediul de afaceri, inclusiv în discuțiile cu domnul comisar pe muncă din prezențele pe care le-am avut la Bruxelles, în toate comisiile, am susținut această directivă și practic și o măsură de protecție socială pentru cetățeni.

Trebuie să avem această majorare a salariului, că va fi la jumătatea anului că va fi la 1 ianuarie anul 2024 însă cu siguranță nu va fi o măsură impusă sau introdusă peste noapte", a spus Marius Budăi, ministrul Muncii, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

Ce categorii de romani vor primi bani în plus de la 1 martie

După ce inflația i-a sărăcit pe români anul trecut acum statul este obligat prin lege să majoreze ajutorul social și indemnizația pentru mame.

Oameni care și-au pierdut locul de muncă și trăiesc din șomaj primesc în plus 73 de lei.

Iar de la 1 martie mamele vor avea în plus 180 de lei la indemnizația pe care o primesc acum.

Oamenii spun însă că banii sunt puțini și nu-i ajută în fața scumpirilor continue.

"Asta e viaţa, stăm la țară, dar ori încât nu ne ajunge, trăim de pe o zi pe alta", spune un pensionar.

"Salariul minim îi mic. Apăi ajutorul de șomaj. Trebuie multe locuri de muncă. Șomajul așa, temporar, să fii doar pe o lună, două cât nu-ți găsești de muncă", mai spune cineva.

Banii pentru majorări au fost prinși în buget. Totul este ca statul să nu decidă să îi folosească altfel.

Citeşte şi: Câţi bani au adunat românii în sistemul privat de pensii. Cum puteţi afla contul

Marius Budăi: "Cu siguranță luăm în calcul acest aspect"

Ministrul muncii, Marius Budăi, dă asigurări că Guvernul nu va amâna această lege și banii vor ajunge în buzunarele românilor de la 1 martie.

"Nu suntem noi ăia care am pus între paranteze legi care să prevadă creșteri de venituri la cetățeni. Cu siguranță luăm în calcul acest aspect",

Mamele care au copii mai mici de 2 ani și încasează o indemnizație minimă vor primi de la 1 martie 180 de lei în plus.

Iar cei mai săraci dintre români, cei care trăiesc din ajutorul social, ar putea primi în plus, de la 1 martie sume cuprinse între 20 și 70 de lei în funcție de cât de numeroase este familia pe care o au.

"Nici să faci copii nu-ți permiți la prețurile de astăzi, abia putem să ne descurcăm", spune o femeie.

"Nu ajută cu nimic. E foarte puțin, e bătaie de joc", mai spune cineva.

Puterea de cumpărare a românilor a scăzut din cauza inflației, iar economiștii anunță că abia în a 2-a parte a anului indicele ar putea ajunge sub 10 %.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close