Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Mai mult pentru masa de Crăciun din acest an. Prețurile cresc fără încetare

Mai mult pentru masa de Crăciun din acest an. Prețurile cresc fără încetare

Românii vor plăti mai mult pentru masa de Crăciun în acest an. Prețurile din magazine sunt chiar și cu 20% mai mari decât cele de anul trecut, chiar şi la produsele de bază. Alimentele tradiţionale, cum ar fi produsele din carne sau brânzeturile sunt cele care s-au scumpit cel mai mult. Oamenii limitează cheltuielile şi cumpără tot mai puţin.

Mai mult pentru masa de Crăciun din acest an. Prețurile cresc fără încetare
Sursa foto: Getty Images
de Ioana Ciobanu    |    06 Dec 2023   •   20:07

”Eeeei, Doamne!”, aceasta este reacţia românilor în faţa rafturilor. Preţurile produselor pentru masa de sărbători sunt mai mari şi în acest an.

”Foarte puțină carne, cu diabetul, pensia foarte mică și nu avem de unde. Ne uităm, plecăm. Asta este situația”, mărturisește o femeie.

”Cu un salariu de 2.300 de lei ca asistent personal, nu-mi permit. Pe ce e în pungă am dat 70 de lei. O nimica toată. Nu avem ce pune pe masă”, spune altcineva.

Față de anul trecut, coșul cu produse esențiale pentru sărbători costă cu aproximativ 20% mai mult.

Dintre toate aceste alimente, produsele din carne sunt cele care s-au scumpit cel mai mult. Spre exemplu, pentru un kg de ceafă de porc plătim anul acesta cu aproximativ 10 lei în plus față de anul trecut.

Mai mult costă şi brânzeturile, dar şi produsele tradiţionale, cum ar fi lebărul. Oamenii cumpără în cantităţi tot mai mici, iar comercianţii afişează preţurile pentru 100 de grame. Singura soluţie pentru milioane de români este limitarea bugetului.

”Magazinele încearcă, în această perioadă, să vină cu promoții, să atragă românii la cumpărături, însă marea problema nu este nici la comercianți și nici la oameni. E la autorități, care ar trebui să facă mai multe pentru a stăvili inflația, creșterile de prețuri din Romania fiind influențate, în principal, de tarifele foarte mari la energie, gaze și alte utilități”, a declarat Adrian Negrescu, analist financiar.

Coşul cu două kilograme de carne, câteva ouă şi telemea depăşeşte 100 de lei.

×
Subiecte în articol: maasa craciun scumpiri alimente
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close