Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Maşinile electrice prind viteză în România. Cum arată modelul Spring de la Dacia

Maşinile electrice prind viteză în România. Cum arată modelul Spring de la Dacia

Vânzările de mașini electrice se dublează de la an la an, în Romania. La fel de repede se extind şi rețele de încărcare pentru aceste autoturisme. Statul oferă şi el prime generoase pentru cei care renunţă la maşinile clasice şi le aleg pe cele ale viitorului. Programului Rabla Plus din acest an are cel mai mare buget de până acum, de 400 de milioane de lei, dublu faţă de anul trecut.

Maşinile electrice prind viteză în România. Cum arată modelul Spring de la Dacia
de Alexandru Munteanu    |    18 Mai 2021   •   19:44

45.000 de lei primesc șoferii pentru mașinile full electrice, şi 20.000 pentru cele hibrid. La aceste sume se adaugă și prima de casare din programul Rabla Clasic, de 7.500 de lei.

Chiar și așa, mai e mult până departe. În Romania, mașinile second-hand diesel rămân în topul vânzărilor, arată date recente. Pentru că românii preferă să cumpere ieftin, nu eco. Și pentru că sunt prea comozi, susțin analiștii auto.

În expozitiile auto, modelele exclusiviste îţi iau ochii. Apple Car se conduce singură. Mercedez Benz şi-a desenat un model inspirat din filmul Avatar, cu ajutorul regizorului James Cameron. Tesla, în schimb, pregăteşte un model ieftin, cu o baterie super-performantă. 

La capitolul maşini electrice accesibile se înscrie şi Dacia, cu modelul Spring. Un model pe placul şi pentru buzunarele românilor.

"Dacă ne uităm la propunerile giganţilor din domeniul auto, nu ne-am aştepta ca Dacia să poată ajunge la acest nivel. Însă, brand-ul românesc pregăteşte mari surprize, daca ne uităm la acest model Spring, dar sio la Bigster si EF-Vision 2050", a spus Alexandru Munteanu, reporter Antena 3.

Potrivit celor mai noi date, în primele luni ale anului, una din 8 maşini înmatriculate în România are motor electric. Prin comparatie, Norvegia a devenit deja prima ţară din lume în care maşinile electrice reprezintă mai bine de 50% din numărul total de înmatriculări.

Deşi se plâng de poluare, 75% dintre respondenţii unui studiu spun că nu şi-ar achizitiona încă o maşină electrică.

România are în acest moment 900 de puncte de încărcare pentru maşinile electrice. Opt dintre ele sunt în Braşov.

Ţara noastră şi-a propus să aiba un parc auto cu 60% maşini electrice până în 2050. Franţa, Marea Britanie şi Norvegia vor să interzică vânzarea de maşini pe benzină şi diesel până cel târziu în 2040.

 

×
Subiecte în articol: Dacia masini electrice model Dacia Spring
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close