Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Povestea cutremurătoare a unui paramedic din Ucraina | Tortura, arma ruşilor

Povestea cutremurătoare a unui paramedic din Ucraina | Tortura, arma ruşilor

O femeie paramedic din Ucraina, capturată de ruşi în luna martie, a fost eliberată în urma unui schimb de prizonieri. Într-un interviu pentru CNN, femeia, considerată o adevărată eroină în Ucraina, a povestit cum a fost torturată, fizic şi psihologic, şi folosită ca personaj în filmele de propagandă ruseşti.

Povestea cutremurătoare a unui paramedic din Ucraina | Tortura, arma ruşilor
de Alexandra Ionescu    |    06 Iul 2022   •   19:03

Într-un film de propagandă rusesc, Iulia Paevska este adusă cu capul acoperit de o glugă şi cu cătuşe la mâini, într-o cameră întunecoasă, pentru interogatoriu. Lumini puternici o orbesc.

Paievska, care este ucraineană, este cunoscută sub numele de Taira şi este un medic faimos în Ucraina. Până de curând, a fost prizonieră de război, capturată de forţele ruseşti.

A fost forţată să apară într-un film de propagandă rusesc, în care era acuzată de recoltare forţată de organe şi comparată cu Hitler. După luni de captivitate, Taira a fost eliberată, în urma unui schimb de prizonieri.

”A fost abuz fizic şi presiune psihologică. Presiunea psihologică extremă nu s-a oprit nici măcar un minut în aceste trei luni. Să ţi se spună continuu că eşti fascist, nazist”, a povestit Taira

”Era, de asemenea, şi (tortură) fizică”, a continuat ea.

Taira a povestit că a fost privată de mâncare zile întregi, bătută şi ameninţată cu pedeapsa cu moartea.

”Mă tot interogau, dar la un moment dat şi-au dat seama că nu vor obţine nimic de la mine. M-au trimis în izolare, într-o temniţă fără saltea, pe un pat metalic.

Când a început războiul, în luna februarie, Taira s-a îndreptat spre Mariupol, unde se duceau lupte crâncene, şi a filmat scene dramatice. În luna martie, a fost capturată de ruşi.

Am cerut să mi se permită să dau un telefon, să-mi sun soţul. Mi-au spus că m-am uitat la prea multe filme americane. Nu am putut da niciun telefon!”

Taira a povestit că i s-au spus minciuni despre succesele obţinute de ruşi pe câmpul de luptă şi folosită de media ruse, împotriva voinţei ei, ca personaj care să susţină că forţele ruseşti se luptă cu neonaziştii.

”Sunt victime ale propagandei care le distruge complet abilitatea de a gândi critic. Dacă aceasta nu ar fi existat, acest conflict nu ar mai fi existat deloc, sunt absolut sigură de asta”.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina paramedic Iulia Paevska tortura
Parteneri
Discuţii între România şi SUA pentru apărarea împotriva dronelor
x close