Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Avertismentul Băncii Naționale: "Prețurile ar putea crește din nou"

Avertismentul Băncii Naționale: "Prețurile ar putea crește din nou"

Preţurile ar putea creşte din nou, avertizează Banca Naţională! Prognoza de inflaţie pentru 2024 a fost majorată azi de BNR. Mai exact, de la 4,4%, a ajuns la 4,8%.

de Ioana Mircea    |    10 Noi 2023   •   18:25

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a subliniat că o parte din inflaţia din ţara noastră, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană după Ungaria, este cauza deficitului bugetar ridicat, iar cifrele vor creşte din cauza măsurilor de austeritate.

Ca o consecință a lipsei de bani din bugetul statului, prima de risc a României a devenit cea mai ridicată dintre ţările Europei Centrale şi de Est.

"Ce am încercat și noi, dar și în Europa și în SUA, să dăm în jos inflația fără o recesiune este foarte greu, unii ar spune că imposibilă. Până acum a ieșit, dar avem această slăbire a creșterii economice. Cu alte cuvinte, va trebui să fim foarte atenți la mixul de politici economice care să continue dezinflația fără a crea recesiune.

Citește și: Avertisment FMI: "Urmează scumpiri în lanț și concedieri în masă"

Vedem că ne blocăm, ajungem pe la 5-6% și de acolo nu mai merge. Să se analizeze cu mare atenție pentru că în caz contrar vom avea dificultăți în a finanța acest deficit", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close