Antena 3 Emisiuni News Hour with CNN Richard Quest, unul dintre cei mai buni economiști ai lumii, interviu în exclusivitate: ”Criza este deja deasupra noastră”

Richard Quest, unul dintre cei mai buni economiști ai lumii, interviu în exclusivitate: ”Criza este deja deasupra noastră”

de Ana-Maria Roman    |    11 Mai 2022   •   18:41
Richard Quest, unul dintre cei mai buni economiști ai lumii, interviu în exclusivitate: ”Criza este deja deasupra noastră”
Sursa foto: Facebook

Richard Quest, celebrul realizator CNN şi unul dintre cei mai buni economişti ai lumii, vorbește, într-un interviu în exclusivitate pentru News Hour with CNN, despre criza economică şi inflaţia uriaşă din lume şi despre perioada grea şi haosul financiar care ne aşteaptă. 

Vedem peste tot în lume cele mai mari niveluri ale inflaţiei. Cele mai mari din ultimele decenii. Întrebat la ce ar trebui să ne așteptăm, Richard Quest a vorbit despre factorii care au condus aici, și despre o viitoare criză economică.

”Cred că la ceea ce ar trebui să ne aşteptăm este ceea ce deja vedem. Inflaţia care urcă peste tot. Inflaţie care vine din mai multe surse şi din mai multe motive.

Şi nu este acelaşi motiv de ambele părţi ale Atlanticului. În cazul cererii şi ofertei, SUA prosperă datorită cheltuielilor consumatorilor, însă Europa se confrunţă mai mult cu lipsa aprovizionării. Şi ia în calcul şi pandemia. Ce am văzut a fost că Băncile Centrale au scăzut valorile dobânzilor către zero sau către negativ.

Pentru că au vrut să se asigure că nu vom ajunge într-o depresiune economică. Şi după aceea, trebuie să iei în considerare problema aprovizionării din China şi peste ea, ai problema inflaţiei provocate de războiul din Ucraina.

Dacă le pui împreună, inflaţia a devenit acum mai rapidă, mai ridicată şi mult mai serioasă decât băncile centrale au previzionat vreodată că va ajunge.

Criza este deja deasupra noastră. Deoarece avem această situaţie, cu băncile centrale, care ştiu cum să scape de inflaţie. Ridici dobânzile de referinţă. Încetineşti economia, opreşti activitatea economică, puterea de cumpărare, investiţiile, încetineşti toate acest lucruri, dar crescând împrumuturile, dar aici sunt făcute într-o perioadă în care avem deja probleme de aprovizionare.

Vapoarele nu pot intra în Shanghai sau pentru a lua produsele. Sunt locuri în lume care încă nu şi-au revenit complet în urma pandemiei.

Şi voi aveţi probleme serioase privind inflaţia care trebuie stoarse şi va fi dureros pentru voi. Ei ştiu ce au de făcut, dar va fi dificil să le facă”.

În Europa există deja probleme cu lipsa făinii, a uleiului. Germania raționalizează uleiul.

Richard Quest a vorbit despre riscul unei crize alimentare, ca o consecință a războiului din Ucraina.

”Când spui criză alimentară, nu cred că vă veţi confrunta cu o astfel de criză, raportat la ceea ce găsiţi pe continent, la ţările exportatoare, unde cerealele, grâul, uleiul, toate aceste necesităţi care vin din Rusia şi Ucraina vor deveni groaznic de scumpe.

Totuşi, cred că este foarte posibil să fie lipsuri atât de mari privind aceste alimente că preţurile vor urca dramatic, aşa cum am văzut şi nici nu ai luat în considerare energia rusească! Dacă Uniunea Europeană va interzice petrolul rusesc şi subsecvent, gazul, în viitor. Asta va ridica preţul şi mai tare.

Aşadar, o criză de alimente în Europa, da. Dar cred că vine din nivelurile de sărăcie, problemele de nutriţie, din cauza faptului că oamenii nu îşi permit să cumpere hrana de care au nevoie. Aşadar, problema hranei atrage sprijin guvernamental, toate aceste pârghii, care împing costurile”.

Uniunea Europeană şi aliaţii încearcă să impună restricţii Rusiei. Dar dacă ele funcționează sau Crezi că ele funcţionează? Crezi că economia Rusiei poate supravieţui?

Depinde pe cine întrebi. Dacă întrebi administraţia Biden sau Johnson sau von der Leyen, îţi vor spune că da, că lucrează greu, dar că gâtuiesc economia Rusiei. Vladimir Putin spune că nu. Putin spune că nu au efecte. Greşeşte. Adevărul e că greşeşte.

Economia Rusiei este aşteptată să scadă cu 15-20% anul acesta. Şi este dramatic. Şi va continua să scadă dacă Vestul va întâri sancţiunile şi va începe să includă petrolul şi, în final, gazul. Dar nu este un singur foc. Nu este un răspuns de aur, nu este o soluţie simplă. Pentru că sancţiunile lovesc în ambele părţi ale ecuaţiei economice. Şi întrebarea este pe cine rănesc mai tare. Pe moment, pare că este economia Rusiei şi acesta este scopul lor.

Deoarece aceasta este principala întrebare acum. Pentru că ei se pregătesc să interzică importurile de petrol şi poate gaz, în viitor. Poate Europa să se lipsească de petrolul şi gazul rusesc în viitor?

Depinde. Dacă îl asculţi pe Victor Orban din Ungaria, el spune că nu. E imposibil. Ar ucide economia Ungariei. Dar dacă asculţi Germania, aceştia vor spune că au făcut deja paşi pentru a se lipsi de petrolul rusesc. Gazul este principala problemă.

Pentru că gazul trebuie livrat în moduri diferite. Nu este uşor. Sunt conducte, nu poate fi adus fără terminale mari de energie care trebuie construite. Care de altfel sunt construite în Ţările Baltice şi Germania. Şi cred că. Ana, trebuie să priveşti lucrurile aşa.

Pe de-o parte e dorinţa disperată de a lovi Rusia, pe cât de mult posibil, economic. Dar oare nu te loveşti pe tine mai tare dacă impui restricţia şi arunci Europa într-o recesiune profundă? E o întrebare legitimă. De ce n-a făcut Europa mai mult după 2014 când Crimeea a fost anexată?

De ce n-a făcut Europa mai mult atunci pentru a câştiga independenţa faţă de petrolul şi gazul rusesc?

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

x close