Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România, medaliată cu aur la robotică la campionatul internațional din Rusia. Mentor: ”Au avut parte și de atacuri cibernetice din partea celorlalți participanți”

România, medaliată cu aur la robotică la campionatul internațional din Rusia. Mentor: ”Au avut parte și de atacuri cibernetice din partea celorlalți participanți”

Echipa Autovortex a câştigat medalia de aur la Campionatul Internațional de Robotică „FTC Russia 2021”.

România, medaliată cu aur la robotică la campionatul internațional din Rusia. Mentor: ”Au avut parte și de atacuri cibernetice din partea celorlalți participanți”
Sursa foto: Antena 3
de Adelina Miron    |    17 Mai 2021   •   19:16

Zeci de elevi de liceu își petrec majoritatea timpului liber într-un laborator din cadrul Universității Politehnica din Capitală. Unii se ocupa de partea de mecanică, alții de design și programare, iar produsul final este un robot cu care se înscriu la competiții naționale și internaționale.

Elevii își propun mereu să aducă tricolorul pe primul loc și reușesc acest lucru. Au obținut premiului I şi medaliile de aur la Campionatul Internaţional de Robotică "FTC Russia 2021”.

Echipa românească a fost mult mai mică decât celelalte echipe concurente, spune Andrei Dunuță, membru AutoVortex:

”O experineță stresantă, eram 7 oameni având grijă de 2 roboți, pe acolo erau echipe unde 10-15 dădăceau unul singur. Dar a fost frumos momentul final cand am vazut punctajul, am vazut ca i-am bătut.”

„Doar 6 copii curajoși au reușit să vină cu mine, a trebuit sa închiriem o mașină, să mergem până în Chișinău, de acolo să zburăm până în Moscova, din Moscova să luăm altă mașină, multă oboseală. Într-un meci au avut parte și de atacuri cibernetice din partea celorlalți participanți, iar unul dintre roboti nu a funcționat. Dar ei tot au câştigat.”, a povestit pentru Antena 3 mentorul echipei, Ioniț Panea.

În ultimii ani, AutoVortex a obținut doar medalii de aur în Rusia, iar autorităție de acolo "au uitat" sa elibereze aprobările necesare pentru tinerii români. Aceștia au găsit sprijin în Ministerul de Externe, care le-a oferit pașapoarte diplomatice.

Tinerii au planuri mari. Își doresc sa obțină medalia de aur la următoarea competiție internațională din India. În industria Horeca și în magazinele din țara noastră premianţii vor să facă primii roboți asistenți românești.

×
Subiecte în articol: Robotica campionat România
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close