Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România, acuzații de la Moscova: țara noastră ar fi în topul statelor care trimit "mercenari" în Ucraina | Replică de la București

România, acuzații de la Moscova: țara noastră ar fi în topul statelor care trimit "mercenari" în Ucraina | Replică de la București

România s-ar afla printre primele patru țări care ar trimite mercenari în Ucraina, acuză ministerul rus al Apărării.

România, acuzații de la Moscova: țara noastră ar fi în topul statelor care trimit "mercenari" în Ucraina | Replică de la București
Sursa foto: Captură Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Apr 2022   •   19:07

Afirmația a fost făcută de Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

"De la începutul operațiunii militare speciale, regimul naționalist de la Kiev a adus 6.824 de mercenari din 63 de țări în Ucraina. Cel mai mare grup a venit din Polonia - 1.717 de persoane. Aproape 1.500 de mercenari au venit din SUA, Canada și România", susține Konașenkov.

Mercenarii ar fi fost recrutați prin intermediul unor firme din străinătate.

Reporterii Antena 3 au încercat să contacteze o astfel de firmă. 

Potrivit descrierii de pe site, compania recrutează agenți pentru extragerea unor persoane din Ucraina. Însă aplicațiile pentru aceste "slujbe" au fost închise.

Candidații contactați ar fi militari activi sau rezerviști participanți la misiuni speciale în Afganistan sau Irak. Plata s-ar ridica la sume între 1.000 și 2.000 de euro pe zi.

Ministrul român al Apărării:  "O nouă fază a propagandei ruse"

După afirmațiile rușilor referitoare la mercenari veniți din România, șeful diplomației americane şi șeful Pentagonului şi-au sunat omologii de la București.

Ministrul apărării Vasile Dîncu spune însă că informațiile făcute publice de ministerul rus al Apărării sunt false.

"Nu e vorba de un asemenea fenomen, care să fie cuantificabil la acest nivel. E o noua fază a propagandei ruse, de a arata ca ei se luptă cu NATO. Nu credem ca există. Pe plan internațional, există firme de recrutare, dar asta nu e responsabilitatea statului român. Nu există informații că ar exista români în trupele de mercenari din Ucraina. Noi suntem  siguri că nu avem români care sa fi plecat din armată spre trupele de mercenari", a declarat ministrul Dîncu.

×
Subiecte în articol: mercenari România Vasile Dîncu Ucraina
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close