Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Situație alarmantă în Consiliul Europei: De ce nu pot scăpa de ruși | Unii dintre ei ocupă funcții înalte

Situație alarmantă în Consiliul Europei: De ce nu pot scăpa de ruși | Unii dintre ei ocupă funcții înalte

Zeci de cetățeni ruși continuă să lucreze la Consiliul Europei chiar și la mai bine de un an de la expulzarea Rusiei din cadrul organizației. Situația este alarmantă și din cauză că unii dintre cei rămași ocupă funcții înalte în cadrul instituției.

de Andreea Ştefan    |    16 Mai 2023   •   18:43

Rusia a fost dată afară din Consiliul Europei în martie 2022, la câteva săptămâni după ce a invadat Ucraina.

Organizația, care numără acum 46 de membri, a fost fondată în 1949 și urmărește să susțină respectarea drepturilor omului, democrația și statul de drept în Europa. Are aproximativ 2.000 de angajați cu contracte permanente sau pe durată determinată.

"Prezența cetățenilor ruși în Consiliul Europei subminează securitatea și credibilitatea acestei instituții internaționale.

Secretariatul instituției ar trebui să fie compus exclusiv din cetățeni ai statelor membre”, a declarat Viktor Nikitiuk, adjunctul reprezentantului permanent al Ucrainei la Consiliul Europei.

Citește și: Cum vrea CIA să recruteze spioni ruși. Imaginile au ajuns virale în mediul online

În aceste condiţii, organizația este încă vulnerabilă la influența Rusiei și la culegerea de informații de către cetățenii ruși.

Peste 40 de cetățeni ruși lucrează încă la Consiliul Europei, în scădere față de 90 de persoane la începutul anului.

Celor care au contracte pe durată determinată nu vor mai beneficia de reînnoire, însă cei care au contracte permanente nu vor putea fi demişi, pentru că asta ar expune instituția la procese pe motiv de concedieri abuziv.

Unii dintre angajații ruși sunt redistribuiți în cadrul organigramei pentru a evita incidente aberante precum cel petrecut în luna noiembrie, când secretara generală a Consiliului, croata Marija Pejčinović Burić, s-a întâlnit cu un reprezentant al opoziției democratice din Belarus, în prezența unui oficial de rang înalt din Rusia.

Printre situațiile în care rușii au fost mutați pe funcții se numără cea a lui Igor Nebîvaev, al cărui tată a fost general în serviciile secrete rusești și care a fost înlăturat din funcția sa de conducerea unei unități pentru lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, în luna martie.

Statele membre ale Consiliului i-au transmis secretarei generale să furnizeze o analiză de risc aferentă fiecărui cetățean rus angajat la Consiliul Europei, în special pentru a determina dacă vreunul dintre aceștia poate fi vulnerabil la "presiuni externe".

Concluziile acestui raport urmează să fie prezentate pe 1 iulie.

×
Subiecte în articol: consiliul europei Rusia
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close