Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cea mai mare termocentrală din vestul ţării, închisă şi vândută străinilor

Cea mai mare termocentrală din vestul ţării, închisă şi vândută străinilor

Închidem aproape tot ce ar putea produce energie, într-o criză mondială fără precedent, iar pe ce nu putem pune lacătul, vindem.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Oct 2022   •   19:08

Alte state revitalizează toate amenajările vechi pentru a nu fi în situaţia de a stinge lumina. Ani la rând, guverne de toate culorile au lăsat termocentralele energetice româneşti să devină ruine, iar azi, când nu ştim pe unde să scoatem mâneca, visăm ca străinii să ne scoată din beznă.

Astăzi, într-un nou episod "România în lumina intereselor" vă arătăm situaţia celei mai mari termocentrale din vestul ţării care a fost vândută şi închisă.

Colosul de pe malul Mureșului, de la 10 kilometri de Deva, nu mai avea autorizație de mediu. Înainte de 1989 producea 1.200 de megawați pe an fiind cea mai mare termocentrală din vestul țării. Acum ajunsese la 3-400 de megawați. În loc să caute soluții, după ce încă din 2015 a fost băgată în insolvență, statul a decis în vara lui 2021 calea cea mai simplă - să o închidă.

Termocentrala Mintia, vândută de statul român pentru că nu a avut bani s-o modernizeze

Cea mai mare termocentrală din vestul ţării, închisă şi vândută. Pe 26.08.2022, la licitație s-a prezentat un singur ofertant.

Există un detaliu decisiv pentru funcționarea amenajării de la Mintia, despre care nimeni nu vorbește. Statul român s-a angajat prin contract față de investitorul irakian să aducă o magistrală de gaze la poarta termocentralei. Ei bine, gazoductul nu există nici măcar la nivel de hârtii până acum. 

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close