Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Tim Lister, jurnalist CNN, despre ISIS-K în Afganistan: "Membrii acestui grup pot trece dincolo de baricade, de punctele de control"

Tim Lister, jurnalist CNN, despre ISIS-K în Afganistan: "Membrii acestui grup pot trece dincolo de baricade, de punctele de control"

"Lumea credea că s-a termină cu ISIS când au fost înfrânți în Irak. Însă, chiar dacă din locul respectiv au dispărut, au apărut în Afganistan încă din 2016. Au pierdut mulți luptători, însă sunt foarte rezistenți și, după un timp, și-au dat seama că cea mai bună strategie este să ducă lupta în continuare în Afganistan și mai ales în Kabul.", a explicat Tim Lister, la Antena 3.

Tim Lister, jurnalist CNN, despre ISIS-K în Afganistan: "Membrii acestui grup pot trece dincolo de baricade, de punctele de control"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    29 Aug 2021   •   21:27

"În ultimii patru ani au format celule la Kabul care au desfășurat atacuri îngrozitoare împotriva civililor, mai ales minorităților etnice, membrilor triburilor, așa că talibanilor le-a fost foarte greu să îi elimine de acolo. Au fost bine pregătiți, au luptători veterani, care au luptat în alte părți ale lumii și sunt bine stabiliți acolo.", spune jurnalistul CNN.

"O bună parte a țării este de neatins, impenetrabilă. Nu este ușor să administrezi acea țară. Abilitatea talibanilor de a-i înfrânge pe peropriul teren pe cei de la ISIS-K este pusă sub semnul întrebării.

Membrii acestui grup pot trece dincolo de baricade, de punctele de control și pot ajunge aproape de soldații americani, ceea ce arată că talibanii nu pot asigura siguranță în Kabul sau în alte locuri din Afganistan." a mai relatat acesta.

Lider ISIS-K: ”Acum ne putem reîncepe operațiunile”

Cu două săptămâni înainte de atacurile de la aeroportul din Kabul, un lide ISIS-K a fost de acord să stea de vorbă, sub protecția anonimatului, cu corespondentul CNN, Clarissa Ward.

Liderul ISIS-K i-a spus reporterului că gruparea lui stă momentan în umbră și așteaptă momentul propice să lovească.

Cuvinte ce s-au dovedit profetice.

Întâlnirea a avut loc la un hotel din Kabul, liderul ISIS-K a declarat că nu are nicio problemă să treacă de punctele de securitate.

Abdul Munir, cum vrea să i se spună, a lăsat chiar echipa de filmare să îi înregistreze sosirea în oraș. 

Munir a vorbit despre lupta grupării lui cu armata SUA, și cu talibanii. Liderul are avea 600 de oameni sub comanda lui, pakistanezi, indieni și persoane din Asia Centrală.

La fel ca ceilalți membrii ai grupării sale, obișnuia să lupte împreună cu talibanii, despre care a spus că acum ”au căzut sub influența forțelor străine”.

”Luptam alături de ei, dar până la urmă ne-am orientat spre ISIS.„

”Modul în care ei aplică legea Statului Islamic este alterat, deoarece sunt sub controlul altor oameni, care au propria lor agendă. Noi nu vrem să implementăm planurile altor oameni. Noi vrem să aplicăm legea Sharia.

×
Subiecte în articol: Tim Lister ISIS-K Afganistan jurnalist cnn
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close