Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine 1 din 6 cupluri se confruntă cu infertilitate. Care sunt cauzele acestei boli

1 din 6 cupluri se confruntă cu infertilitate. Care sunt cauzele acestei boli

Problemele de fertilitate reprezintă o adevărată provocare pentru unele cupluri. Conform statisticilor, 1 din 6 cupluri are probleme de concepție, iar incidența în funcție de gen este de 1 la 1.

1 din 6 cupluri se confruntă cu infertilitate. Care sunt cauzele acestei boli
Sursa foto: Antena 3
de Ela Crăciun    |    08 Sep 2021   •   07:15

Drept urmare, este important ca ambii parteneri să se investigheze în paralel, nu doar femeia. Astfel, procesul de diagnosticare va fi ușurat, ceea ce înseamnă că și tratamentul va fi făcut mai repede, iar cuplul va câștiga timp. De asemenea, este extrem de important procesul de alegere a specialiștilor. Aceștia ar trebui să propună o abordare integrată a fiecărui caz în parte.

Până la 20% din cuplurile care suferă de infertilitate nu au o cauză evidentă. Așa a fost și în cazul Violetei, care a încercat mai bine de șapte ani să aibă un copil. Însă, dorința și perseverența nu au lăsat-o niciodată să renunțe.

Așa se face că la începtul acestui an, a găsit rezolvarea la mai bine de 400 de kilometri distranță, la Centrul de Fertilitate și Fertilizare în vitro din Cluj. Astăzi, o putem numi deja viitoare mămică, întrucât după multe drumuri, investigații și analize a reușit să rămână însărcinată.

"Făcându-mi testul de sarcină, cu toate analizele făcute, cu toate confirmările primite că sunt gravidă, oricum nu credeam. Abia acum cred, că am 17 săptămâni și deja burta a început să îmi crească. Și cu această problemă se poate avea un copil și chiar foarte bine, foarte sănătos, foarte ok", spune una dintre paciente.

Pentru rezultate cât mai rapide și sigure, specialiștii recomandă investigarea în paralel a ambilor parteneri. Potrivit acestora, una dintre cele mai frecvente greșeli este că în timp ce femeia trece prin atât de multe investigații amănunțite și invazive, bărbatul nici măcar nu își face o analiză simplă: spermograma. 

"Sub vârsta de 35 de ani vorbim despre infertilitate după un an, iar peste 35 de ani deja după șase luni de încercări trebuie să ne adresăm unui medic, dacă nu reușim să concepem. Și când spun să ne adresăm este foarte important să vină ambii parteneri, atât femeia, cât și bărbatul, pentru că este important să începem investigațiile la ambii împreună", explică Dr. Cristina Zlatescu - Medic specialist Obstetrică-Ginceologie, competenta infertilitate si embriologie.

De asemenea, este recomandat ca pacienții care suferă de infertilitate să opteze pentru servicii integrate oferite de o echipă medicală multidisciplinară.

"Fiecare specialist trebuie să își spună părerea pe domeniul lui, de aceea noi avem în cadrul spitalului medic urolog, medic endocrinolog, specialist în boli de nutriție, psiholog, chirurg genetician care fiecare, în momentul în care este cazul, vine să își spună părerea despre cuplul respectiv. Prin aceasta, noi scutim cuplul respectiv de a se adresa unor altor medici din specialitățile astea conexe putem să le oferim totul în cadrul spitalului", precizează Conf. Univ. Dr. Romeo Micu, Sef sectie Obstetrica-Ginecologie.

"Ca și medic urolog, în primele etape, cerem analize simple, cum ar fi ecografia testiculară sau analizele hormonale, urmând să completăm cu tabloul genetic sau alte lucruri mai complexe în funcție de patologia și tipologia pacientului pe care îl avem în față.  În ceea ce privește partea de fertilizare in vitro, la noi în centru putem face inclusiv partea de microtese, ceea ce aduce un plus cuplurilor care vor să acceseze partea de ... la noi în clinică", explică Dr. Cristina Ivan – Medic Specialist Urologie.

Acest centru de Fertilitate și Fertilizare în vitro din Cluj a fost inaugurat în decembrie 2020 și reprezintă o investiție de jumătate de milion de euro. Spațiul alocat include circuite speciale, dedicate cuplurilor care pot veni la control în vederea diagnosticării și tratării dificultăților in procesul de conceptie.

"Histerosonografia este o metodă de examinare radiologică foarte utilă în examinarea pacientelor cu probleme de infertilitate.  Practic, histerosonografia este la ora actuală metoda imagistică cu cea mai bună acuratețe în evaluarea aspectului și pertabilității trompelor uterine, superioară metodelor ecografice", spune Dr. Bogdan Chiroiu, medic primar Radiologie - imagistica medicala.

Însă, e important de reținut că performanța în medicină nu rezultă doar din pregătirea medicilor, ci și din relația pe care o întrețin cu pacientul. Pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitate este extrem de important să fie direcționați și susținuți de către oameni specializați, pe tot drumul. Atât atunci când vine vorba despre procedurile și tratamentele medicale, cât și cu susținere morală și disponibilitate pentru orice întrebare.

"Conexiunea pe care reușim să o stabilim cu cuplul este foarte important, noi trebuie să îi susținem pe tot drumul, care poate să fie unul scurt, asta este situația ideală și ne bucurăm cu toții, dar pe unele cupluri le avem în evidență de luni, de ani de zile și pe tot parcursul trebuie să le fim alături", mai spune Dr. Cristina Zlatescu, medic specialist Obstetrică-Ginceologie, competenta infertilitate si embriologie.

"Este vorba despre o relație de încredere reciprocă între medic și cuplu respectiv. Sigur că noi suntem dispuși să avem și încredere și răbdare și încercăm prin profesionalism ca să îi convingem și pe aceștia. Începe să fie o adresatilitate tot mai bună la nivelul acestui departament care încet, încet încep să prindă încredere în noi și în ceea ce facem", mai adaugă Conf. Univ. Dr. Romeo Micu, Sef sectie Obstetrica-Ginecologie.

×
Subiecte în articol: infertilitate Numai de bine cuplu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close