Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine 3 paşi pentru a schimba un obicei nesănătos

3 paşi pentru a schimba un obicei nesănătos

Fiecare dintre noi avem obiceiuri care ne relaxează. Însă, din păcate, unele dintre ele ne pot pune sănătatea în pericol. De exemplu, consumul excesiv de alcool, dependența de social media sau cumpărăturile în exces.

3 paşi pentru a schimba un obicei nesănătos
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Mihăilă    |    24 Noi 2021   •   07:30

Potrivit specialiștilor, astfel de obiceiuri sunt nocive și ascund, cel mai frecvent, o problemă emoțională.

Aflăm de la Cerasela Rogen, coach transformațional, care sunt cei trei pași salvatori pe care ar trebui să îi facem atunci când ajungem într-un astfel de impas.

"Obiceiurile nu sunt problema, deși noi credem că obiceiul nociv este problema, ăla este doar soluția proastă pe care am găsit-o în momentul în care nu am vrut să rămânem cu sentimentele neplăcute, cu emoțiile de furie, de suferință, de anxietate, de stres.

Noi facem absolut orice să evităm stările acestea neplăcute.

Devenim dependenți de social media, devenim dependenți de alcool, devenim dependenți de mâncare și multe alte dependențe – cafea, țigări și multe altele.

Avem impresia că avem nevoie doar de voință, dar chiar dacă schimbăm acel obicei nociv, dacă nu am rezolvat problemele emoționale cu care ne confruntăm nu avem cum să schimbăm de ceea ce numim noi vicii sau obiceiuri nesănătoase.

Iarăși un obicei nesănătos cu care ne confruntăm zilnic și nici măcar nu ne dăm seama, atunci când avem un task sau un proiect sau un lucru de făcut în ziua respectivă fugim să facem orice altceva până în ultimul moment, când nu mai avem încotro.

Ar fi cam trei pași cu care să poți să începi să schimbi partea emoțională, care îți dă acea soluție proastă – obiceiul nesănătos cu care te confrunți.

Primul este clar să conștientizezi că ai nevoie să schimbi ceva, că îți dăunează ție odată conștientizat, nu să îți spună ceilalți, tu să fii conștient de lucrul acesta, mergem să edităm filmul emoțional din interior.

Nu este așa de simplu, dar nu este nici atât de greu. Și anume, să observăm, pasul doi, ce explicații ne dăm pentru care facem acel lucru.

Toate explicațiile pe care ni le dăm – că mama, copilaria, șeful, orice explicație ne dăm pentru acele obiceiuri pe care le avem sau că îmi place, dar de fapt vezi foarte bine că îți dăunează sunt convingeri limitative, care te țin în acel obicei.

Și acele convingeri avem nevoie să le schimbăm în convingeri constructive – că pot, că merit, că merit mai mult, că e posibil, că am cum să schimb ușor, ușor acel lucru, dar este foarte important să le scriem.

Toate explicațiile le scriem, le numerotăm și apoi le transformăm în soluții, în pași, în cum am vrea să gândim despre lucru ăla – că nu este necesar, că e important să fiu liberă și că eu decid ce este mai bine pentru mine, că merit să am o viață mai frumoasă și e bine, în general, să înlocuim cu un al obicei sănătos.

Atunci când îți vine să mănânci sau să vine să faci altceva, pasul numărul trei, este ca o trusă de urgență – eu o numesc regula de 10 minute.

Ia-ți 10 minute când îți vine acea nevoie urgentă de a bea, de a mânca de a nu îți termina task-ul pe care îl ai.

Stai 10 minute, dacă ai și o mască de aceea de dormit, o pui la ochi, dar cu ochii deschiși în mască – nu e meditație, nu e nimic. Stai cu tine și vorbește cu tine.

Mișcarea pune în mișcarea emoție, deci este foarte bine dacă în momentul acela să te miști puțin prin casă, dar cu masca la ochi.

Dacă după 10 minute în care ai stat de vorbă cu tine, ți-o mai dorești, poți să o faci, dar în general, începi să faci pași către alte obiceiuri mai sănătoase", a spus Cerasela Rogen.

×
Subiecte în articol: nuami de bine ela craciun
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close