Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Cum trebuie să arate bărbatul ideal? Masculinitatea, dincolo de percepţia obişnuită

Cum trebuie să arate bărbatul ideal? Masculinitatea, dincolo de percepţia obişnuită

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 13:26 04 Iul 2022 Modificat la 13:26 04 Iul 2022
cum trebuie sa arate barbatul ideal masculinitatea dincolo de perceptia obisnuita
Cum trebuie să arate bărbatul ideal? Masculinitatea, dincolo de percepţia obişnuită Sursa foto: Antena 3

Acesta era un semn că aveau bani și își puteau permite să consume alimentele pe care și le doresc, un lux la acea vreme. Astăzi, dimpotrivă, toți bărbații visează la siluete bine definite. Aflăm din materialul următor de la invitatul nostru, psihologul Radu Leca, cum s-a schimbat percepția despre masculinitate. 

"Există câteva tipuri de trend în industria muzicală și industria de film, începând cu canalele de media pentru copii și continuând cu formațiile de muzică formate din adolescenți, care nu mai pun accentul pe masculinitate sau pe o viitoare masculinitate sau pe o prezumtivă masculinitate pentru băieți.

Băieții în ziua de astăzi au înțeles că este firesc să meargă în stilul vestimentar și către culori ce în urmă cu 15 ani aparțineau în exclusivitate fetelor.

Noțiunea de masculinitate va fi reinventată. Acum, este foarte greu să reinventezi din punct de vedere psihologic o noțiune care are sute de ani și care s-a schimbat în conformitate cu vremurile.

Numai ca, datorită tipului de schimbări, direcția acestor schimbări conflictele în interiorul familiilor, în anii ce vor urma, vor fi foarte mari. Din cauză că avem un anumit tip de generație, care stă în casă cu un alt tip de generație. Prima generație nu acceptă lipsa de masculinitate, a doua generație nu acceptă impunerea masculinității.

Și să vă dau un exemplu, care să nu supere pe nimeni – banalul pescuit. Astăzi, după ce se prinde peștișorul se eliberează. În urmă cu 10 ani, se ducea acasă și se mânca. În unele familii, și astăzi varianta retro mai este validă. Dar în orașele mari, peștii sunt eliberați.

Ține oare de masculinitatea fiului meu acest lucru? Tatăl școlit în perioada comunistă va spune „cu siguranță, ce bărbat ești tu dacă nu știi să faci un pește?”. Pe când, fiul ar spune „stai puțin, vorbim de un suflet”. Vedeți, schimbarea se produce atunci când societatea se așteaptă mai puțin.

O direcție de tip retro, ce a funcționat până în anii 2000, respectiv puterea masculinității. În ultimii 20 de ani, a fost dominată de femei, masculinitatea a dispărut, iar femeile au devenit din punct de vedere cognitiv și emoțional net superioare.

Oamenii necontând ceea ce sunt, femei sau bărbați, au învățat să gândească diferit. Tot ceea ce pe mine mă impagtează îmi oferă o emoție. Eu am libertatea de a înțelege emoția, de a o interpreta și de a o exprima. Nu pot trăi în rușinea parentală în conformitate cu care „dacă ești bărbat, nu plângi. Nu ai voie să plângi!”

Și atunci și bărbații și, în mod special, tinerii adulți își lasă lacrimile să curgă libere, nu au de ce să se rușineze.

Pe vremuri, exista o noțiune foarte clară – femeile sunt femei, bărbații sunt bărbați. Astăzi, nu mai este aceste diferențiere între sexe. Acum, suntem doar oameni", a mai spus psihologul Radu Leca.

×
Parteneri
x close