Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Detox digital sau cum să stai mai mult timp departe de telefon

Detox digital sau cum să stai mai mult timp departe de telefon

Dispozitivele digitale ne distrag pe fiecare dintre noi de la activitățile de zi cu zi, motiv pentru care specialiștii le-au numit și hoți de atenție. Indiferent de vârstă, adevărul este că nu ne mai putem concentra profund, pe durate mai lungi, căci suntem distrași de notificări, mesaje și alterte.

Detox digital sau cum să stai mai mult timp departe de telefon
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Mar 2023   •   12:13

În final, ajungem să ne simțim epuizați și să remarcăm o performanță mai scăzută, neînțelegeri în relațiile cu cei din jur și chiar dezechilibru psihic. Soluția este îmbunătățirea capacității de concentrare. 

În urmă cu douăzeci de ani, un telefon ne permitea să inițiem și să primim apeluri telefonice. Astăzi...vechiul dispozitiv s-a transformat într-un gadget foarte inteligent- așa cum îi spune și numele. Smart phone-ul este și aparat foto, calendar, cronometru, centru de divertisment cu acces facil la mii de jocuri și lista poate continua. Și tocmai pentru că ne oferă posibilități nelimitate de relaxare, ne fură și timp prețios.

"Putem să primim în același timp un mail, un apel, să mai avem trei task-uri în așteptare de făcut și să ne comutăm atenția de la unul la celălalt, care s-a dovedit că scade productivitatea. Acolo se pot pune limite, punem bariere – ce facem de dimineață, când ajungem la muncă, ne facem o listă de priorități.", a spus Alexandra Marin, psiholog clinician.

Atunci când avem un proiect de finalizat-pentru serviciu sau pentru școală, este foarte important să ținem telefonul departe în perioade de timp bine stabilite. Intenția de a-l folosi doar pentru câteva minute poate conduce și la zeci de minute în care ne pierdem concentrarea. Foarte important este ca telefonul mobil să stea departe atunci când suntem la volan. Pentru că un mesaj sau o notificare atrag atenția, mobilul ar putea fi lăsat pe modul silențios până la destinație. Și asta pentru că în trafic, o fracțiune de secundă poate însemna o viață salvată.

Ar fi bine fie să deconectăm de tot partea de telefonie, sms, internet atât cât se poate din dispozitiv, să nu avem acces la ele deloc, să nu ne apară deloc notificări, că despre asta este vorba. Fie chiar să folosim diferite programe care opresc notificările pe anumite aplicații.

În cadrul unui studiu realizat la Virginia Commonwealth University, s-a observat cum se pregătesc studenții pe parcursul unor sesiuni de studiu. În trei ore, aceștia au luat peste 35 de pauze, fiecare de cel puțin 6 secunde, însemnând în final un total de 26 de minute.

Telefonul și tableta ne fură atenția nu doar la birou, spun specialiștii. Se întâmplă adesea să fie folosite intens și la mesele în familie sau în timpul activităților recreative.

Putem să ne concentrăm prin a face diferite artificii. Spre exemplu, ieșitul în parc, se întâmplă foarte des să ne suprindem stând pe telefon pentru motive diverse, care nici măcar nu sunt importante, și atunci putem îndepărta pericolul chiar de la rădăcina – ce s-ar întâmpla, dacă două ore dintr-o zi de weekend nu folosim dispozitivul?

Telefonul, tableta și laptopul trebuie folosite cu măsură și de către cei mici, care sunt fascinați de culori vibrante, personaje din desene, cântece animate și jocuri. Nimic greșit până aici-dar părinții sunt responsabili pentru creionarea unui program. 

"De foarte multe ori se întâmplă ca ei să fie distrași de multitasking chiar și la vârste foarte mici. S-au făcut niște studii și s-a dovedit faptul că la vârsta lor pot fi concentrați la o sarcină timp de 50 de minute. Și atunci timpul este corect estimat, dar între timp au apărut toate aceste dispozitive care fac totul să fie mai ușor de distras.", a mai spus psihologul.

În clasele primare utilizarea telefonului mobil poate fi gestionată ceva mai ușor de către părinte, tocmai pentru că cei mici se află la vârsta specifică jocului liber, a curiozității și a dorinței de a lega prietenii. Cu trecerea timpului, însă, în adolescență, apar dorința de validare și de apartenență într-un grup. Cu alte cuvinte, este foarte greu să i se impună unui elev de gimnaziu ori unui liceean să meargă la școală fără un telefon mobil.

"Când vorbim de clasele gimnaziale, chiar și de liceu, nu mai vorbim de studenți, acolo este clar că dispozitivele vor fi în permanență cu ei și atunci este vorba despre a-l învăța încă de mic autocontrolul. Și ca să învețe autocontrolul, ei trebuie să vadă la noi exemplul de care au nevoie.", a mai spus Alexandra Marin, psiholog clinician.

În plus, s-a demonstrat că o formă fizică mai bună influențează pozitiv concentrarea. Dovada stă într-un studiu care a comparat capacitățile unor copii care aveau de traversat o stradă cu trafic intens. Copiii cu o condiție fizică mai bună nu au fost afectați de distragerile reprezentate de telefon și de muzica ascultată în caști, în timp ce copiii într-o formă fizică mai slaba au avut performanțe mai reduse.

×
Subiecte în articol: Numai de bine telefon Alexandra Marin
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close