Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Pericole de vară: Care sunt şi cum te fereşti de ele

Pericole de vară: Care sunt şi cum te fereşti de ele

Deși zilele lungi și călduroase de vară sunt o sursă excelentă de relaxare și fericire, nu sunt de ignorat nici potențialele pericole pe care sezonul estival le poate avea asupra sănătății pielii.

Pericole de vară: Care sunt şi cum te fereşti de ele
Sursa foto: Unsplash.com
de Georgiana Adam    |    29 Iun 2022   •   14:10

Fiind cel mai mare organ al corpului și, mai mult decât atât, localizat pe partea exterioară, pielea este expusă la o mulțime de factori care pot avea efecte dăunătoare. Specialiștii vorbesc despre arsuri solare, înțepături de insecte și ciuperci.

"Se modifică temperatura, este din ce în ce mai cald, și vara crește cantitatea de radiații ultraviolete. Temperaturile crescute accentuează bolile seboreice, dermatita seboreică, acneea, accentuează rozaceea. De asemenea, căldura crește gradul de deshidratare al pielii și cei care suferă de dermatită atopică, de uscăciune cutanată sunt și mai afectați", a spus medicul dermatolog Iuliana Lupu.

De asemenea, poate apărea alergia la soare, care se manifestă prin mici pete roșiatice pe piele pe zonele fotoexpuse.

"Radiațiile ultraviolete cauzează efecte adverse de scurtă durată și aici vorbim de arsuri solare, dar, din nefericire, pot avea efecte și pe termen lung. Și nu ne referim doar la cancerele de piele, din păcate apar și riduri și uscăciune cutantă și hiperpigmentări, pielea își pierde strălucirea și luminozitatea.", a mai spus medicul.

Conform specialiștilor, bronzul este mecanismul de apărare al pielii împotriva razelor ultraviolete puternice și o dovadă vizibilă a deteriorării pielii.

"Prevenția arsurilor solare se face în primul rând prin reducerea expunerii la soare. Pe parcursul zilei folosim mijloace de protecție mecanică – pălării, mănuși, ochelari de soare și creme de fotoprotecție cu minim spf 30, aplicate într-o cantitate corectă, îndestulătoare și la un interval regulat, din două în două ore", adaugă medicul.

Arsurile solare severe se manifestă prin înroșirea pielii, exfolierea, senzație de usturime și mâncărime și pot fi asociate cu insolația.

"Dacă ne-am ars, trebuie să vedem cât de semnificativă este arsura. Formele ușoare de arsură se tratează la domiciliu cu creme antiinflamatorii și reparatorii. Dacă arsura este semnificativă este necesar să ne îndreptăm spre camera de gardă și uneori e nevoie chiar de tratament sistemic".

Un alt factor cu efect dăunător sunt insectele. Căpușa trebuie extrasă corect și pacientul primește un tratament sistemic. Iarăși, extrem de supărătoare sunt mușcăturile de țânțari, care au devenit din ce în ce mai simptomatice în ultimii ani.

Ce facem ca să prevenim?

"Purtăm haine cu mânecă lungă, pantaloni lungi când mergem în aer liber, încercăm să evităm să ieșim din casă la orele la care țânțarii sunt foarte activi, cum este, de exemplu, apusul. De asemenea, putem să apelăm la creme sau la spray-uri cu acționare împotriva țânțarilor", recomandă medicul.

De asemenea, mare grijă la ieșirile la piscină, spun dermatologii.

Dacă mergem la piscină este important să purtăm papucii atunci când mergem la duș, ca să nu ne contamina cu ciuperca piciorului. La fel de important este să purtăm încălțămintea până pe marginea piscinei, noi nu luăm ciuperca din apa din pisicină, noi o luăm de lângă, din apa aceea care s-a evaporat parțial și în care oamenii care au aceste afecțiuni au călcat fără să fie încălțați.

Ciupercile pot fi luate și de la câine sau de la pisică, atât prin contact direct cu animalul bolnav, cât şi prin contactul cu carpeta, podeaua sau obiectele de mobilier pe care acestea stau. Inflamaţia locală este foarte intensă şi apar leziuni asemănătoare cu coşurile, grupate pe zona lipsită de păr. 
 

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close