Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Reguli de siguranță pentru practicarea sporturilor de vară

Reguli de siguranță pentru practicarea sporturilor de vară

Plimbatul cu rolele, mersul cu bicicleta sau cu trotineta sunt printre cele mai populare activităţi din timpul verii. Acestea pot fi practicate încă din primii ani din viaţă şi aproape oricine se pricepe măcar la una dintre ele. Însă, ceea ce mulţi dintre noi nu ştiu este că şi aceste obiceiuri, considerate extrem de comune, ne pot pune sănătatea în pericol, dacă nu le practicăm corect şi în siguranţă.

Reguli de siguranță pentru practicarea sporturilor de vară
de Georgiana Mihăilă    |    30 Iun 2021   •   07:00

Odată cu creșterea temperaturilor, parcurile s-au umplut de copii și adulți care se plimbă cu bicicletele, trotinetele sau rolele.

Însă, mișcarea în aer liber nu aduce, din păcate, doar plăcere și voie bune, ci și o serie de riscuri, unele accidentări ajungând să fie chiar foarte grave. Drept urmare, specialiștii trag un semnal de alarmă și solicită grijă și atenție din partea tuturor.

Ce trebuie să facem pentru a evita accidentările

"Întotdeauna, în primul și primul rând, trebuie să respectăm pentru ce înseamnă fiecare sport echipamente de protecție. Atunci când mergem cu rolele sau chiar cu bicicletă trebuie să purtăm echipamentele de protecție. În cazul unei accidentări nu riscăm să avem fracturi, ci doar entorse sau doar contuzii locale", spune Tarek Nazer, medic ortoped.

De ce trebuie să ţine cont atunci când ne plimbăm cu bicicleta

În cazul plimbărilor cu bicicleta, cel mai important lucru de care ar trebui să ținem cont este poziția corectă a corpului.

"Trebuie să știm să ajustăm și bicicletă și șaua în așa fel încât să nu forțăm articulațiile și să provocăm dureri și inflamația tendoanelor. Ar trebui să fie în așa fel încât să putem să facem flexia foarte ușor, undeva la 90 de grade până la 100 de grade, atât, să nu fie flexia mult mai mare decât 100 de grade, pentru că automat suprasolicităm articulația, asta înseamnă că avem șaua prea jos și trebuie să o ridicăm un pic. Să nu fie prea înaltă și să fie piciorul în extensie", spune medicul ortoped.

Georgiana Mihăilă:  Există vreo regulă și în cazul ghidonului?

"Da, trebuie să fie în așa fel încât să putem să-l ținem cu mâinile puțin flexate, să nu fie extinse maxim, deci o mică flexie și să nu fim cu pieptul foarte în față, deci să îl putem controla foarte bine din mișcări ușoare din mâini, să nu fie nevoie să mișcăm foarte mult", a răspuns medicul Tarek Nazer.

De asemenea, spatele ar trebui să aibă întotdeauna aceeași poziție.

"Cât mai drept și dacă ne înclinăm în față, trebuie să menținem poziția corectă a coloanei și drept, nu încercăm să ne înclinăm din umeri, ci pur și simplu ne înclinăm din bazin cu toată coloana în față", adaugă acesta.

 Dragostea românilor pentru biciclete a crescut semnificativ în pandemie

Criza sanitară a impulsionat vânzările, care s-au mărit cu aproximativ 20 la sută față de 2019.

"Este din ce în ce mai folosit chiar și pe drumurile publice, iar accidentările apar din ce în ce mai mult tocmai că nu respectăm anumite reguli și nu purtăm echipamentele de protecție. Dacă persoana nu este pregătită pentru un asemenea efort, trebuie să o luăm treptat, adică să începem doar cu 10 minute sau 15 minute de plimbarea cu bicicleta prima zi, să creștem cu câte un minut pe zi, să nu mergem dintr-o dată să facem un tur în jurul parcului și să dureze o oră sau două ore.

De ce trebuie să ţine cont atunci când ne plimbăm cu rolele

În cazul rolelor, atenția trebuie să se îndrepte, în primul rând, către cât de tare strângem echipamentul.

"Cel mai frecvent, sunt afcetate articulațiile gleznelor și entorsele la nivelul gleznelor. Nu trebuie să fie prea largi, să ai mișcare în role și nu împingi efectiv rola în sine. Trebuie să fie strânsă, dar nu foarte strânsă în așa fel încât să nu mai circule sângele, deci trebuie să simțim o strângere ușoară, să avem control asupra rolei atunci când mergem și să fim foarte atenți să fie în loc liber și să frânăm din timp, să nu lăsăm până la ultima secundă, fiindcă riscăm să cădem cu totul în față dacă facem o frână bruscă", spune Tarek Nazer, medic ortoped.

Acest lucru este valabil și în cazul trotinetelor, mai ales că acestea pot ajunge la o viteză mult mai mare. De asemenea, și de această dată, specialiștii vorbesc tot despre o poziție corectă.

Mai multe informaţii, în materialul video de mai sus.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close