Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Cum să înţelegi transformările hormonale ale adolescenţilor

Cum să înţelegi transformările hormonale ale adolescenţilor

Georgiana Mihăilă
2 minute de citit Publicat la 14:30 15 Noi 2021 Modificat la 14:30 15 Noi 2021
transformari hormonale adolescenti
Cum să înţelegi transformările hormonale ale adolescenţilor Sursa foto: Antena 3

În plus, aceștia adoptă o altă atitudine, se exprimă diferit și spun "nu" oricarei sugestii venita de la parinti. Soluția? Nu e simplă, dar e în mâinile noastre.
Aflăm care sunt modificările cu care trebuie să ne confruntăm, dar și cum ar fi corect să acționăm de la psihologul Radu Leca.

Să înţelegem mai bine anii adolescenţei

"Nu doar camerele se schimbă în adolescență, se schimbă și comportamentul. Când adolescentul spune nu la orice, după care adaugă întrebarea „dar de ce să fac acel lucru? De ce trebuie să fac? De ce sunt obligat să-l fac?"

Noi ca și tutore ne gândim la influența hormonală. Din punct de vedere hormonal, se schimbă în mai multe direcții. Tipul de comportament, tipul de adeziune, accept sau nu accept să fac anumite lucruri, tipul de implicare.

De ce? Din cauză că în interiorul adolescentului se formează un nou EU, eul pe care l-au crescut părinții se aplatizează, el devenind bază a noului eu, după care noul eu se formează deasupra.

Ideile unui adolescent din momentul în care hormonii încep să apară în număr mare și foarte mare se schimbă – „cum pune problemă, cine simte că îl influențează, ce anume acceptă să asculte în format podcast, ce tip de melodii ascultă, ce gen de muzică ascultă?”

Hormonii sunt cei care îl transformă pe copilul bun într-un copil ce creează griji. Tot hormonii stau la baza răspunsurilor obraznice. Noi ne așteptăm să avem un copil ce se va comporta cu noi la fel pe o perioadă lungă de timp numai că acest lucru nu se va întâmpla niciodată, din cauză că el, după vârsta de 10 ani, și cu siguranță începând cu vârsta de 14 ani va fi o altă persoană decât cea pe care noi am crescut-o și am investit emoțional.

Cum ar trebui să acționeze părinții?  Există un răspuns standard pentru părinții care vor să acționeze repede și foarte repede și să aibă rezultate excepționale. Se numește program.

Cu cât programul minorului este unul extrem de clar cu atât rezultatele vor fi optime. Dacă facem greșeala să ne raportăm la noi și să îi spune „fii cum am fost eu” va fi una dintre cele mai mari greșeli fiindcă întotdeauna copilul este total diferit de noi, ca adulți cu vârstele cuprinse între 35 și 55 de ani.

Soluțiile ca un copil să rămână într-o formă apropiată de ceea ce își dorește un părinte țin foarte mult de program. Respectiv, curs de limbă engleză, germană, rusă sau franceză. Curs de sport, de două sau de trei tipuri. Curs de sah, pentru dezvoltare cognitivă și, obligatoriu, bicicletă sau role.

Dacă stăm să ne uităm la o săptămână, noi vom vedea că lunea, miercurea și vinerea copilul are o limbă străină, iar marțea, joia și sâmbăta orice altă activitate și programul este acoperit.

Atâta timp cât copilul este bine împământenit în realitate și se ocupă strict de ceea ce are de făcut, lucruri vor fi echitabile pentru toată lumea.", a spus psihologul Radu Leca.

×
Parteneri
x close