Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Trei sferturi din populația globului suferă de intoleranță la lactoză

Trei sferturi din populația globului suferă de intoleranță la lactoză

Trei sferturi din populația globului suferă de intoleranță la lactoză. Deși poate părea doar un moft, aceasta este cea mai comună formă de alergie alimentară.

Trei sferturi din populația globului suferă de intoleranță la lactoză
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    23 Mai 2023   •   16:13

Pacienții care se confruntă cu această afecțiune acuză balonare, scaune diareice și dureri abdominale la 30 de minute după consumul lactatelor. Din nefericire, nu există un tratament care să trateze intoleranţa, dar specialiștii au câteva sfaturi care pot fi de mare ajutor.

"Intorleranta la lactoza este o afectiune din cele mai vechi timpuri care poate sa fie genetica, dar si dobandita in timpul vietii, mai ales dupa operatiile din sfera intestinala, dupa anumite tratamente cu antibiotice, dupa anumite boli.", a spus Ruxandra Pleşea, medic diabetolog și de nutriție.

Toleranţa la lactoză se poate pierde şi treptat, pe măsura ce copilul creşte şi devine adult, enzimele care digera lactoza pot sa fie din ce in ce mai scăzute şi apoi adultul devine mai puțin tolerant la lactoză.

Acest fenomen se întâmplă pentru că organismul nu produce deloc sau prea puțină lactază, enzima care asigură scindarea lactozei în glucoză și galactoză, singurele forme sub care lactoza poate fi absorbită de mucoasa intestinului subțire.

"De cele mai multe ori, disconfortul gastro-intestinal este cel care pune probleme. Adica apare balonarea dupa consumul de lactate, crampe, apare chiar un sindrom diareic, poate sa apara reflux, deci mainfestarile sunt in sfera gastro-intestinala. Unii pacienti nu tolereaza deloc laptele dulce, insa pot tolera iaurturile, chefirul, branzeturile, la altii intoleranta la lactoza este mai zgomotoasa si nu se pot apropia nici de branzeturile moi, insa le poate merge bine cu parmezan, telemea, insa acest lucru trebuie vazut.", a mai spus medicul.

Din fericire, există totuși alternative astfel încât și pacienții diagnosticați cu intoleranță la lactoză să poată beneficia de gustul acestor alimente. În ultimii ani, pe piață se găsesc și produse din lapte animal fără lactoză, potrivite pentru persoanele cu intoleranță. Aceste produse conțin aceleași vitamine și minerale precum lactatele standard, dar au și o enzimă adăugată numită lactază, care ajută la digerarea oricărei lactoze, astfel încât produsele să nu declanșeze niciun simptom.

"Ca sa treci cu bine de aceasta perioada poti apela la lactatele delactozate, poti apela la enzimele care fac treaba aceasta in locul tau si inainte sa concumi lactate poti sa iei lactioza, poti ocoli anumite lactate, iar apoi sa incerci peste ceva timp si sa vezi la ce cantitate ai ajuns sa tolerezei.", a mai spus aceasta.

O alternativă recomandată sunt și produsele vegetale, considerate mai bogate în beneficii pentru corpul uman. De exemplu, laptele de migdale este recunoscut pentru cantitatea mare de calciu și vitamina D. De asemenea, acesta este benefic în combaterea anemiei, menținerea sănătății arteriale și cardiovasculare. Specialiștii recomandă și laptele de cocos, de caju, de cânepă și chiar de susan. Cel din urmă conține într-un sfert de pahar mai mult calciu decât un pahar întreg de lapte de vacă. Semințele de susan conțin foarte mult zinc, magneziu, cupru, vitamina B1 și fibre dietetice.

"Aceasta situatie nu este una deosebit de periculoasa spre deosebire de alergia la lactate. Asa se numeste o alergie la partea proteica, poate fi potential periculoasa si chiar cu urmari nefaste.", a mai spus medicul diabetolog.

În cazul alergiilor, cele mai întâlnite simptome sunt la nivelul pielii – erupții cutanate, urticarie, piele uscată și descuamare. Însă, nu întârzie să dea semenale de alarmă nici sistemul digestiv sau chiar cel respirator. Deseori, pacienții acuză tuse, curgerea nasului și strănut.

"Alergiile se manifesta imediat si trebuie sa stii foarte clar daca ai alergie la lactate sa nu te mai apropii de ele, nu mai faci incercari ia sa vad merge, nu merge. Pot sa apara si manifestari cutanate si pot merge lucrurile pana la acea asfixiere cand se inflameaza si se umfla si nu se mai permite respiratia.", a mai explicat medicul.

Important de reținut că lactoza poate fi prezentă și în alte alimente, precum prăjituri și biscuiți, sos de brânză, supe cremă, pâine, unele tipuri de carne procesată, cum ar fi șunca. De aceea, important este ca persoanele cu intoleranță sau alergie la lactoză să citească întotdeauna eticheta

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close