Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Virozele pot ajuta la creşterea imunităţii. Dr. Antonescu: "E bine, periodic, ca cei mici să intre în contact cu anumiţi germeni"

Virozele pot ajuta la creşterea imunităţii. Dr. Antonescu: "E bine, periodic, ca cei mici să intre în contact cu anumiţi germeni"

Ela Crăciun
3 minute de citit Publicat la 12:19 13 Sep 2021 Modificat la 12:22 13 Sep 2021
Medic Pediatru
Sursa foto: Antena 3

Pentru un plus de siguranţă, putem apela şi la o serie de trucuri. De exemplu, din alimentaţia copiilor nu ar trebui să lipsească niciodată fructele şi legumele. 


"Din toate punctele de vedere e bine că ei se întorc la şcoală. Şi aceste viroze îşi au rolul lor. Imunitatea copiilor mici este într-o continuă devoltare şi atunci ca să am o imunitate de calitate, imunitatea aceasta trebuie să lucreze. Cu fiecare contact, cu fiecare viroză bacteriană, imunitatea mea se dezvoltă.  În momentul în care intru în contact cu un germen, imunitatea mea deja răspunde şi atunci este ca un antrenament pentru imunitate, ca să obţin un muşchi mai puternic, eu merg la sală şi fac mişcare. Ca să obţin o imunitate de mai bună calitate e bine periodic să intru în contact cu anumiţi germeni.  Nu înseamnă că trebuie să le iau pe toate odată şi nu înseamnă că nu trebuie să avem grijă de imunitatea noastră"  a spus medicul pediatru Irina Antonescu, în cadrul emisiunii Numai de bine de la Antena 3.

Un copil este mai rezistent în momentul în care sistemul imunitar este antrenat. El se dezvoltă treptat și se adaptează la mediul în care trăiește cel mic, dar și la stilul de viață. 


"Sunt studii făcute care arată cu cât copiii intră în contact cu mai multe antigene, aici intră viruşii, bacteriile şi chiar anumiţi paraziţi. Adică cu cât copilul intră în contact cu o pisică, un căţel, cu cât nu ţin reguli totale cu atât imunitatea lor este mai puternică. Dacă dezinfectăm tot, dacă nu intră în contact cu nimeni, stăm numai închişi în casă, nu aerisim, imunitatea lui va avea de suferit", precizează medicul. 


 Alegerile de mediu, de alimentație şi obieciurile sunt cele care își vor pune amprenta asupra dezvoltării celui mic. 

 
"În primul şi primul rând este odihna. Odihna are un rol foarte important în menţinerea imunităţii, deci cu cât copilul îşi păstrează programul de somn, programul normal de somn va avea o imunitate normală.  Trebuie să păstrăm evident şi regulile de igienă. Mergem la şcoală, dar păstrăm regulile de igienă - ne spălăm corect pe mâini. Ne alimentăm copiii şi aici este foarte important rolul nostru"

 

De asemenea, planul alimentar nu trebuie să fie niciodată neglijat. Ideal este ca acesta să fie cât mai variat şi mai complet. 
 

"Pentru a fi sănătoşi e bine ca copiii să mănânce carne slabă, carne de pui, carne de curcan, peşte. Peştele este o sursă foarte importantă de Omega 3, cât şi de seleniu. De exemplu, somonul este bogat în seleniu. E foarte important să mâncăm fructe. Acum este plină perioadă de fructe - fructe de sezon, sunt fructele de pădure care sunt bogate în vitamina C şi atunci au rol în creşterea imunităţii. 

Putem folosi sursele din ovăz şi orz, le folosim pe post de cereale, le amestecăm cu iaurt şi cu fructe. În fiecare zi, nu trebuie să ne lipsească fructele, nu trebuie să ne lipsească legumele crude. Amestecurile de seminţe - nuci, alune, nuci de caju sunt foarte bogate în microelemente. Microelemente importante în dezvoltarea imunităţii - în zinc, în seleniu.

E pereferabil să luăm din alimentaţie aceste microelemente decât din borcan. Tot în menţinerea imunităţii are rol şi integritatea florei intestinale. Aşadar, în cazul în care celui mic i se administrează un antibiotic, ar fi bine ca acesta să fie suplimentat şi cu un probiotic. Atunci când copilul are ceva, la cel mai mic semn de infecţie, e bine să îl ţinem acasă. Să ne gândim nu numai la copilul nostru, dar să ne gândim şi la ceilalţi copii din clasă, nimănui nu i-ar plăcea să se îmbolnăvească. 

De asemenea, e recomandat să fie evitat şi contactul dintre copilul infectat şi ceilalţi micuţi din casă. O protecţie absolută nu putem obţine, dar la cel mai mic semn că cel mai mare frăţior are o infecţie, că îi curge nasul, că tuşeşte, că face febră e bine să nu stea în aceeaşi cameră cu cel mic.  La un moment dat poate să ia şi cel mic, cel mic în final va avea o imunitate mai bună decât cel mare pentru că va participa la fiecare infecţie încât atunci când va intra în colectivitate nu va mai răci atât de des, dar nu e de dorit să participe la fiecare episod infecţios", mai spune medicul pediatru.

×
x close