Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Prima academie din România unde militarii români se antrenează într-un poligon virtual

Prima academie din România unde militarii români se antrenează într-un poligon virtual

Academia Forțelor Terestre ''Nicolae Bălcescu'' din Sibiu a devenit complet digitalizată. Viitorii militari se antrenează precum în filmele SF: cu ajutorul tehnologiei într-un poligon virtual. Iată imaginile.

Prima academie din România unde militarii români se antrenează într-un poligon virtual
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    21 Oct 2022   •   17:55

Studenţii de la Academia Forțelor Terestre ''Nicolae Bălcescu'' din Sibiu se folosesc de realitatea virtuală pentru a se antrena. Viitorii miliari participă la diferite operaţiuni şi au oportunitatea să testeze un întreg arsenal, prin intermediul tehnologiei de ultimă generație.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Astfel, studenţii vor fi pregătiţi să facă faţă provocărilor militare, fără să aibă experienţă reală pe front. Totul a fost posibil după o investiție de aproape 3 milioane de euro.

"Ne aflam în hub-ul de cercetare în domeniul inteligenței artificiale. Rolul principal al instrumentelor de modelare şi simulare în procesul de instruire este de a reproduce câmpul de luptă podurile rutiere în condiții grele şi cu coturi zicem noi mult mai reduse comparativ cu procedeele clasice de instruire", a spus căpitan Mirela Șorecău, șef Laborator modelare, simulare şi acțiuni militare.

"Aici avem un sistem kinetic în care reprezentăm terenul într-o hartă digitalizată, acum putem să analizăm toate datele din teren într-un mod mai interactiv şi mai accesibil pentru studenți, astfel încât ei să verifice mult mai bine terenul.

Digitalizarea este un proces important ne-a ajutat să ne transpunem în poligoane virtuale din România şi din afară ne-am dezvoltat deprinderile militare de a monta armamentul de a studia anumite hărți şi anumite puncte geografice", a spus Iulian Stoian, student

Un alt centru important al Academiei Forțelor Terestre este cel de robotică, unde studenții şi profesorii aprofundează cercetarea în domeniul inteligentei artificiale.

"Este un robot brevetat de academie un robot care utilizează energia solară şi pe care îl folosim pentru deminarea câmpului de luptă evident acest proiect se afla în derulare", spune Gl.bg. Ghita Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu

În cadrul Academiei se regăseşte şi un muzeu modern, unde exponatele sunt prezentate cu ajutorul hologramelor.

"Am utilizat holograme, dispay transparent şi multe tehnologii de ultima generație tocmai pentru a fi atractive şi tocmai pentru ca aceste obiecte să fie mult mai bine puse în valoare decât în trecut", a spus Cosmin Roman, muzeograf.

Odată cu digitalizarea Academiei şi metodele de predare ale profesorilor s-au modernizat.

"Fiecare profesor are acces la o platformă a universității, fiecare profesor este obligat să aibă cursul în format electronic cu o prezentare care să respecte standarde de învățământ la distanță.

În plus suntem prima instituție militară care oferă studenților un laptop care rămâne la dispoziția acestuia pe tot parcursul vieții", Gl.bg. Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu - Academia Forțelor Terestre.

Modernizarea Academiei Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu a costat 2,7 milioane de euro, iar proiectul a fost finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 

×
Subiecte în articol: militari romani realitate virtuală Sibiu
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close