Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi construit în Arad. Ce capacitate va avea

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi construit în Arad. Ce capacitate va avea

 Prezentul arată bine în vestul României. În județul Arad va fi construit cel mai mare parc fotovoltaic din Europa.

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi construit în Arad. Ce capacitate va avea
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Feb 2023   •   18:25

E o investiție de 800 de milioane de euro, care va produce atunci când va fi la capacitate maximă 1044 de megawatt

Într-o etapă a doua va avea și o capacitate de stocare foarte importantă, rezolvând o parte din marea problemă a energiei verzi.

Energia se va produce atunci când bate vântul sau când este soare. Stocarea energiei verzi costă de obicei foarte mult.

Investiția ar putea să creeze aproape 1000 de locuri de muncă în perioada în care va fi pusă în implementare.

Citește și: Sistem inteligent salvator pentru pietoni, într-o localitate din Timiş. Cum funcţionează

Primarul comunei Grăniceri din Arad, Petru Claudiu Bătrânuț, a vorbit în direct la Antena 3 CNN despre acest parc fotovoltaic.

"E uriaș pentru orice localitate, cu atât mai mult pentru Grăniceri. Pe perioada implementării vor fi cel puțin 1000 de locuri de muncă. Noi sperăm, acum, lucrăm la ceea ce înseamnă aprobarea pozului care o să fie în data de 15 martie și, efectiv, în tandem, se lucrează la ceea ce înseamnă descărcarea arheologică.

Efectiv, la ora actuală, mai sunt câțiva pași birocratici de trecut și noi sperăm ca, în jurul datei de 1 iulie -1 august, să demarăm efectiv lucrările pentru construirea parcului de 1044 de megawați, așa cum ați amintit dumneavoastră", a transmis Petru Claudiu.

De asemenea, primarul din Grăniceri a recunoscut că unii oameni deja au întrebat dacă se pot angaja, deși proiectul nu este gata.

"Am avut o serie de interpelări pe această temă, inclusiv din zona Moldovei, nu vă ascund, din zona Oradei. Deci, da, până la urmă o să fie nevoie de forță de muncă. Până la urmă sunt niște meserii care, în ceea ce privește energie electrică, electricieni, ca să le spunem așa, o să fie nevoie pe șantier. Vor fi taxe și impozite pe care le vom încasa suplimentar la bugetul local, pe deoparte cele din salarii, pe urmă cele pe investiția în sine, care se află pe teritoriu", a susținut oficialul.

În ceea ce privește banii care vin în plus față de bugetul de până acum al comunei, Bătrânuț a susținut că vor fi folosiți pentru dezvoltarea comunei, în special în sectoarele de infrastructură și într-un depozit de înmagazinare a energiei electrice.

"Sigur că ne gândim. Până la urmă vrem să dezvoltăm comuna, chiar acum avem în implementare, dar nu stăm doar după ceea ce înseamnă veniturile din emiterea autorizației de construcție, veniturile din ceea ce înseamnă impozite și taxele pe salarii, veniturile din ceea ce înseamnă concesiunile, pentru că noi acum mai pregătim o suprafață de teren, pentru ceea ce înseamnă concesionarea, în vederea construirea unui depozit de magazinare a energiei electrice, special pentru a nu exista dezechilibre la nivel de sistem energetic național", a adăugat politicianul.

Primarul din Grăniceri a transmis că, momentan, nu poate da un răspuns în ceea ce privește prețurile la facturile de energie ale localnicilor.

"Momentan nu putem să spunem acest lucru, datorită faptului că este o investiție privată, dar cu siguranță, la nivelul investiției, vorbim despre 20% din capacitate energetică a României. Dacă astăzi ne uităm sau acum, la această oră, pe site-ul TransElectrica, vedem că la ora actuală, România consumă între 6.000 și 7.000 de megawați, ori 1.000 de megawați, înseamnă cam 20% din ceea ce se produce la ora actuală în România, bineînțeles din mai multe surse, că vorbim de solar, eolian și așa mai bine hidro sau lucruri altfel", a mai spus Petru.

×
Subiecte în articol: Arad Europa parc fotovoltaic
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close