Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Sistem inteligent salvator pentru pietoni, într-o localitate din Timiş. Cum funcţionează

Sistem inteligent salvator pentru pietoni, într-o localitate din Timiş. Cum funcţionează

În condiţiile în care România continuă să aibă cea mai ridicată rată a mortalităţii în urmă accidentelor rutiere din Uniunea Europeană, mai mulţi tineri din Timişoara au inventat un sistem de avertizare a șoferilor la trecerile de pietoni care foloseşte inteligenţa artificială.

Sistem inteligent salvator pentru pietoni, într-o localitate din Timiş. Cum funcţionează
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Feb 2023   •   16:57

Pietonii care traversează sunt detectaţi de o cameră, iar şoferii sunt avertizaţi cu ajutorul mai multor lumini.

Patru absolvenţi ai Universității Politehnică din Timişoara au creat un sistem salvator, care ar putea reduce semnificativ accidentele rutiere în care sunt implicaţi pietoni. La o trecere au fost montate mai multe camere care detectează chiar şi mişcările bruşte ale pietonilor, cu ajutorul inteligenţei artificiale.

Şoferii sunt avertizaţi apoi, din timp, că un om urmează să traverseze.

Citiţi şi: Stâlpi montaţi în mijlocul trotuarului, "soluția smart" a Primăriei Alba Iulia pentru înlocuirea iluminatului public

După şapte luni de muncă în dezvoltarea proiectului pilot, sistemul a fost montat în localitatea Dumbrăvița din Timiș, pe o trecere de pietoni nesemaforizată, într-o zona care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 10 ani.

România, cu 86 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalităţii, arată datele publicate de Comisia Europeană.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close