Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Românii vor face mai puţine drumuri la medic. Dr. Baciu: "Pentru prima dată, avem cadru în România de utilizare a serviciilor de telemedicină"

Românii vor face mai puţine drumuri la medic. Dr. Baciu: "Pentru prima dată, avem cadru în România de utilizare a serviciilor de telemedicină"

Românii vor putea face mai puţine drumuri la medic, dar se vor trata în continuare, a anunţat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, joi, la conferinţa "Campaniile de sănătate în Ilfov - sănătatea mai aproape de oameni, descentralizare și performanță", organizată de România Inteligentă.

Românii vor face mai puţine drumuri la medic. Dr. Baciu: "Pentru prima dată, avem cadru în România de utilizare a serviciilor de telemedicină"
Sursa foto: Agerpres
de Georgiana Adam    |    06 Oct 2022   •   12:02

Totul este posibil datorită telemedicinei, pentru care s-a creat şi la noi, pentru prima dată, cadru legal, a precizat oficialul.

Astfel, românii cu boli cronice, cazuri uşoare pot vorbi cu medicul la telefon pentru ajustarea unui tratament sau un sfat medical, fără să mai meargă la cabinetul doctorului.

Oficialul a spus că o teleconsultaţie este la fel ca o programare, însă se face economie de timp şi ţinem pasul cu vremurile.

În plus, acest serviciu modern este disponibil doar în cazul formelor uşoare de boală sau atunci când medicul consideră că nu este nevoie de vizită medicală.

De asemenea, potrivit hotărârii de guvern adoptate de premier, teleconsultaţia făcută de medic poate fi decontată de CNAS.

"De curând, Guvernul României, condus de Nicolae Ciucă, a adoptat o hotărâre de guvern care creează cadru în România, pentru prima dată, pentru utilizarea serviciilor de telemedicină.

Iată câteva exemple, ca să înţelegem concret care sunt avantajele pentru pacient. Spre exemplu, pentru pacienţii care au probleme cu tiroida şi trebuie să ia un medicament. Ştim că, din când în când, trebuie făcute ajustări ale respectivului medicament. Cum se întâmpla asta? Poţi să te duci să ai o discuţie cu medicul, dar asta se întâmplă şi telefonic de multe ori. Deci se petrece această intervenţie medic-pacient cu ajutorul telemedicinei.

Sau pentru pacienţii cu boli cardiovasculare, atunci când se introduce un medicament împotriva hipertensiunii, el are efect în decurs de câteva zile-săptămâni. Dacă ai o tensiunea prea mică sau prea mare şi după iniţierea tratamentului, trebuie să ai o discuţie cu medicul curant. La fel, de cele mai multe ori, se petrece această discuţie la nivel telefonic şi dozajul respectivelor medicamente mai este crescut sau scăzut.

Deci lucrurile acestea se şi petrec deja. Până acum, diferenţa era următoarea: ca medic, nu puteai să-ţi decontezi această activitate medicală în relaţia ta cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. 

Deci pentru lucrurile clare, nici nu putea să devină o regulă o astfel de practică. Aceasta este acum teleconsultaţia", a anunţat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, joi, la conferinţa organizată de România Inteligentă.

Conferința este organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, canal de știri din România partener exclusiv al CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul şi continuă seria de evenimente "România Inteligentă", cea mai nouă platformă media marca Antena 3 CNN.

Campaniile de sănătate în Ilfov - sănătatea mai aproape de oameni, descentralizare și performanță| Conferinţă naţională “România Inteligentă”

Finanțarea pentru sănătate la nivel local, între descentralizare și suportul național și european. Reprezentanți ai Guvernului României, Parlamentului Românei, Consiliului Județean Ilfov, Spitalul Clinic Jude’ean de Urgență Ilfov precum și ai asoiațiilor de pacienți vor interacționa în mod direct în plenul conferinței.

Publicată de Antena 3 pe Miercuri, 5 octombrie 2022

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close