Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă România face trecerea spre energia verde în ritm alert

România face trecerea spre energia verde în ritm alert

România face în ritm alert trecerea către energia verde, curată. Capacitatea de producţie este mult mai mare însă. Mai multă energie regenerabilă înseamnă şi stabilitate în piaţă şi preţuri mai mici.

de Georgiana Adam    |    14 Mar 2024   •   13:05

Jucătorii din domeniul au vorbit despre problemele cu care se confruntă, dar au oferit şi soluţii autorităţilor resposnabile la conferinţa România Inteligentă "Semnal verde pentru energia regenerabilă din România, eliminarea piedicilor puse în calea investițiilor energetice", organizată de Antena 3 CNN.

Dezbaterea marca România Inteligentă, "Semnal verde pentru energia regenerabilă din România, eliminarea piedicilor puse în calea investițiilor energetice", i-a adus faţă în faţă pe cei mai importanţi actori din sector cu autorităţile responsabile.

Producătorii cer eliminarea piedicilor puse în calea investiţiilor în energia verde şi predictibiliatare. În intervenţia sa din cadrul evenimentului, Giles Dickson, CEO al Wind Europe a transmis că România poate deveni un jucător major pe piața energiei regenerabile, însă mai are paşi importanţi de făcut, printre care respectărea noilor reglementări ale Uniunii Europene referitoare la energia solară până la 1 iulie.

"România are și obligații, pe lângă cele din directivă, pentru că România este una dintre cele 26 de țări care au semnat Carta pentru Energia Eoliană în 2023, motiv pentru care trebuie să accelereze procesul de autorizare, concentrându-se pe faptul că trebuie să existe un ghișeu unic, în care autoritățile implicate să fie prezente", a declarat Giles Dickson.

A fost discutată şi problema birocraţiei. Experţii cer accelerare proceselor de avizare și autorizare pentru cei care investesc în energie verde.

"Să ne întoarcem la o piaţă liberă, să poată fi o piaţă concurenţială şi toată lumea să poată să vândă energia liber. O altă barieră legată de acest lucru este partea de stabilitate şi predictibilitate a proiectelor", a precizat Andrei Râpeanu, director general EDPR.

"Aş vrea să vă spun că planul nostru de dezvoltare are, în principal, două mari ipoteze. Creşterea capacităţii de transport şi asigurarea unei reţele de transport sigure, care să ducă la o rezilienţă optimă pentru sistemul energetic naţional", a explicat şi Daniel Balaci, Director Mentenanţă, Exploatare, Dezvoltare Reţea la Transelectrica.

Există probleme și în privinţa aviaţiei.

"Există şi anumite aspecte foarte specifice în România şi suntem conştienţi de acest lucru. Suntem foarte surprinşi şi îngrijoraţi legat de problemele pe care pare să le aveţi în acest moment cu Autoritatea Aeronautică", a explicat Giles Dickson.

"Noi trebuie să respectăm regulamentele europene, care sunt aceleaşi aplicabile în toate statele membre UE şi scopul acestor regulamente, pe scurt, este de a avea grijă că nu sunt afectate atât procedurile de zbor, cât şi infrastructura aeroportuară", a declarat Oana Grigoraş, inspector aeronautic la Direcţia Aerodromuri din cadrul Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR).

România se află în primele zece state din UE care au o pondere ridicată a surselor de energie regenerabilă, cu peste 20%, iar până în 2030 se estimează că vom ajunge la o cotă de peste 30 de procente.

×
Subiecte în articol: energia verde România Inteligentă
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close