Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Virgil Popescu: România nu va mai avea nevoie să importe gaze din 2026, vom deveni exportatori | Primul reactor modular, în 2028

Virgil Popescu: România nu va mai avea nevoie să importe gaze din 2026, vom deveni exportatori | Primul reactor modular, în 2028

Ţara noastră va deveni independentă din punct de vedere al importului de gaze naturale în anul 2026 şi, mai mult, vom deveni un exportator, a declarat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, la conferinţa organizată de Antena 3 prin proiectul România Inteligentă.

Virgil Popescu: România nu va mai avea nevoie să importe gaze din 2026, vom deveni exportatori | Primul reactor modular, în 2028
Sursa foto: Antena 3 | România Inteligentă
de Milena Niță    |    10 Feb 2022   •   10:34

"Anul 2026 va fi un an în care România va deveni practic independentă şi din punct de vedere al importurilor de gaze naturale şi vom deveni un exportator de gaze naturale", a afirmat Virgil Popescu.

În plus, 2028 este anul în care România va avea şi primul reactor modular, iar reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă în 2030-2031, a mai afirmat demnitarul.

"Ne dorim ca România să fie parte a unui nou coridor de aprovizionare a Europei, vrem ca România să fie pe harta transportului de gaze naturale în Europa şi sunt convins că le vom duce la bun sfârşit".

În ce priveşte sectorul gazelor naturale, ministrul se arată convins că Romgaz și Exxon vor semna contractul şi speră ca OMV Petrom să ia decizia de investiție în acest an, deși austriecii au anunțat deja o amânare pentru anul viitor.

LIVE! Reconectarea încrederii între consumatori, instituţii şi operatori | Ieşirea din criza facturilor | Conferinţă naţională România Inteligentă

Cele mai importante declaraţii făcute de ministrul Virgil Popescu:

Despre facturi

Eu cred că trebuie recâştigată încrederea în tot lanţul producţie-furnizori-consumatori-autorităţile statului, pentru că încrederea a fost pusă la grea încercare.

Am avut o discuţie cu furnizorii, acelaşi mesaj l-am transmis, trebuie recâştigată încrederea furnizori-clienţi care se poate pierde repede, cum am şi văzut.

Au fost facturi întocmite în mod eronat, fără respectarea legii plafonării şi compensării, ANRE şi ANPC au intervenit prompt.

A fost nevoie de o modificare legislativă şi mă aştept să nu mai existe facturi întocmite în mod eronat.

Trebuie investiţii în acest sector şi asta ne preocupă acum la Ministerul Energiei.

Azi în guvern aprobăm noua schemă de ajutor pentru marii consumatorii de energie care au fost excluși din noua schema aprobată deja.

Despre investiţii Energie electrică

Avem în plan ca 2022 să fie anul investiţiilor, deja la Complexul Energetic Oltenia au fost depuse proiecte de producţie a energiei electrice pe bază de gaze naturale, la Eşelniţa şi Rovinari, proiecte de peste 800 milioane euro, depuse pe fondul de modernizare, şi suntem convinşi că ele vor fi aprobate.

Peste 1-2 săptămâni vor fi depuse şi proiecte pe callul pentru regenerabile pentru energie solară.

În martie, dăm drumul la callul de proiecte pe PNRR pentru fotovoltaic şi energie eoliană, suntem în grafic.

S-a lucrat foarte mult la minister în acest ultim an, vom mai avea un call pentru PNRR producţie de energie electrică şi termică, în martie-aprilie.

Aşadar, anul acesta vom da drumul la investiţii noi.

Investiţii în zona Energiei nucleare

Vor fi investiţii şi în zona energiei nucleare: ieri am avut o întâlnire cu o parte americană de la Departamentul de stat şi eu zic că vom avea primul reactor modular în anul 2028, iar reactoarele 3 şi 4, în 2030-2031.

Vrem ca până în 2026, cu PNRR, cu fondul de modernizare, să nu mai depindem de importuri în România din punct de vedere al energiei electrice.

Despre gaze naturale

Azi vor fi discuţii cu Romgaz- Exxon pentru a finaliza această tranzacţie, au apărut nişte taxe în perioada de negociere, dar se vor modifica pentru ca să rămână înţelegerile făcute înainte de apariţia lor, astfel că Romgaz nu va plăti nimic în plus faţă de ce s-a negociat şi sunt convins că se va semna contractul Romgaz-Exxon în perioada următoare.

Îmi doresc ca decizia de investiţie în Marea Neagră să fie luată anul acesta de OMV Petrom şi Romgaz şi să avem primele gaze în 2026. Asta înseamnă că 2026 va fi un an în care România va deveni practic independentă şi din punct de vedere al importurilor de gaze naturale şi vom deveni un exportator de gaze naturale.

Am mai făcut o propunere care a fost foarte bine primită şi susţinută în Azerbaidjan (...) să treacă gaz azer către Europa centrală. Asta înseamnă că România va fi pe harta de aprovizionare a Europei, înseamnă că vom avea acces la gaz azer pentru România.

Ne dorim ca România să fie parte a unui nou coridor de aprovizionare a Europei, vrem ca România să fie pe harta transportului de gaze naturale în Europa şi sunt convins că le vom duce la bun sfârşit.
 

Antena 3, singurul canal de știri din România partener al CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul a organizat, în cadrul proiectului România Inteligentă, conferință națională "Reconectarea încrederii între consumatori, instituţii şi operatori - ieşirea din criza facturilor".

Conferinţa a fost transmisă LIVE pe pagina de Facebook Antena 3, dar şi pe site-ul antena3.ro.

Prezentările, dezbaterile și schimbul de informații oferă o perspectivă clară și completă asupra unui moment care trebuie înțeles, dincolo de starea de criză, prin prisma beneficiilor majore pentru consumatori.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close