Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Semnele unui abuz emoțional. Psihoterapeut George Bogza: "Dacă nu am vânătăi, nu înseamnă că nu sunt abuzat"

Semnele unui abuz emoțional. Psihoterapeut George Bogza: "Dacă nu am vânătăi, nu înseamnă că nu sunt abuzat"

Astăzi aflăm ce este abuzul emoțional și cum se manifestă. Psihologul George Bozgă atrage atenția despre importanța abuzului emoțional în cuplu și ne spune și cum îi putem pune punct.

Semnele unui abuz emoțional. Psihoterapeut George Bogza: "Dacă nu am vânătăi, nu înseamnă că nu sunt abuzat"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    05 Iul 2021   •   12:53

Abuzul emoțional afectează sentimente, emoții și trăiri, iar de cele mai multe ori, lasă vânătăi care nu se văd în sufletul victimei. "Abuzul emoțional este un abuz psihologic în care calitatea vieţii persoanei este foarte mult afectată. Duce treptat la depresie, anxietate sau stres post-traumatic", a precizat psihoterapeutul George Bogza, luni, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3. 

Cele mai frecvente abuzuri sunt cele de ordin verbal

Există o paletă largă de abuzuri care se petrec atât social, cât și în cuplu. Ridicarea tonului, cearta, injuriile, etichetarea sau umilirea în public indică un abuz de ordin verbal.

"Faptul că îi spune partenerului Ești prost!Ești incapabil!, reprezintă un abuz emoțional care duce la o stimă de sine scăzută a victimei.

Abuzatorul își rezervă dreptul de protector

De aici putem trece la forme de abuz şi mai grave, cum ar fi îngrădirea libertăţii, limitarea contactelor cu persoanele dragi sau cu prietenii- Nu pleci din casă!; Nu iei legătura nici măcar cu părinţii, fără ca eu să ştiu.", atrage atenţia psihologul George Bogza.

Adesea, aceste forme de abuzuri sunt înfășurate în forma unei protecții - "Eu fac asta pentru că am grijă de tine; Vreau ca tu să nu fii rănit/rănită". Toate relaţiile abuzive sunt relații toxice. Nepermițând partenerului să se exprime autentic, să fie el/ea însuși/însăși.

Abuzul nu apare din senin

Multe cupluri acceptă abuzurile și rămân în continuare într-o relație toxică din cauza experiențelor trăite în familie. "Din păcate, abuzul care apare în cuplu nu apare din senin. Nimeni nu se trezește și spune dintr-o dată de astăzi sunt abuzator. Suntem expuși în familiile de proveniență la diverse forme de abuz, care, pentru noi, devin o normalitate", explică psihoterapeutul George Bogza.

"Acceptăm anumite tipuri de abuzuri și le considerăm normale, pentru că am fost obișnuiți cu ele din familie. Şi tata mai bea şi înjură sau ridică tonul. Dacă nu am vânătăi, nu înseamnă că nu sunt abuzat. În cadrul cuplului trebuie să existe o interdependenţă, nu o dependenţă, desigur.", mai spune psihologul George Bogza.

Cum punem capăt unui abuz în cuplu

Oamenii care sunt abuzați trebuie să impună limite și să conștientizeze care sunt semnele abuzului. Chiar dacă noi simțim că avem o stare interioară degradată emoțional sau că relația de cuplu nu funcționează, este posibil să nu ne dăm seama că suntem abuzați.

Indicat ar fi ca aceste persoane care nu se simt confortabil în relația de cuplu să se adreseze unui specialist. 

Dacă partenerul jignește, impune restricții, limitări sau amenință, trebuie să ne dăm seama că toate acestea fac parte din arsenalul abuzatorului, care va încerca din răsputeri să expună că aceasta este o stare de normalitate. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate George Bogza
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close