Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Analizele care indică boli, deşi nu avem simptome. Mare atenţie la complicaţiile diabetului

Analizele care indică boli, deşi nu avem simptome. Mare atenţie la complicaţiile diabetului

Astăzi discutăm despre analizele care indică anumite boli, chiar și atunci când nu avem simptome. Medicul Octavian Ghizdavu ne spune care sunt investigațiile pe care ar trebui să le facem în fiecare an, astfel încât să rămânem sănătoși cât mai mult timp. 

Analizele care indică boli, deşi nu avem simptome. Mare atenţie la complicaţiile diabetului
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Oct 2022   •   11:21

"Eu cred că este obligatoriu să facem o hemoleucogramă, asta din mai multe puncte de vedere. Hemoleucograma este analiza care analizează cele 3 tipuri de elemente sanguine. 

Luăm seria roșie, de exemplu seria eritrocitară. În hemogramă vom găsi valoarea hemoglobinei și a hematocritului. Acestea, dacă sunt reduse, înseamnă că pacientul respectiv are un grad de anemie.

Sigur că anemia poate să fie de la ușoară la severă. Vorbim despre o anemie ușoară, care poate să nu dea niciun simptom.

Apoi pe linia leucocitară, de asemenea, sunt foarte multe boli care duc la scăderea numărului de leucocite, de la infecții virale sau bacteriene și pânâ la boli severe de tipul bolilor de sânge, cum e anemia plastică, limfoamele, leuceniile. Nici acestea la debut nu au manifestări clinice.

Dacă în momentul în care ai făcut o hemograma şi ai văzut că numărul de eritrocite este scăzut, este un semn de alarmă că trebuie să cauţi în continuare.

De asemenea, numărul de leucocite crescut poate ascunde, de exemplu, o infecție.

Scăderea numărului de leucocite poate apărea în afecțiuni ca:

  • Infecții bacteriene sau virale severe;
  • Hipersplenism;
  • leucemie aleucemică, sindroame mielodisplazice, anemie aplastică, diskeratoză;
  • metastaze;
  • Intoxicație benzen;
  • Intoxicație metale grele;
  • administrare antiinflamatoare nonsteroidiene, anticonvulsivante, antitiroidiene, antihistaminice, antibiotice, diuretice, arsenic, analgezice.

Alte două analize importante sunt proteina C reactivă şi viteza de sedimentare a hematiilor. Atunci când acestea sunt crescute, ascund un proces inflamator. Simptomele inflamatorii pot ascunde infecții severe, neoplazii, boli autoimune, în general, boli cu mare impact și cu mare relevanță și cu mare gravitate.", a spus medicul Octavian Ghizdavu, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3.

De ce este obligatoriu să ne măsurăm glicemia frecvent

Este foarte important să ne măsurăm glicemia, deoarece dacă avem o valoare a glicemiei moderat crescută, simptomele nu apar.

Simptomele apar doar în momentul în care valoarea glicemiei depășește 200 mg/dl.

Hiperglicemia mai poate apărea și în alte boli, precum afecțiuni pancreatice, endocrine sau în cazul în care pacientul suferă un stres sever, cum ar fi un accident vascular cerebral.

Diabetul e o boală foarte frecventă, o boală care dacă nu este descoperită și tratată la timp e foarte gravă prin complicațiile lui.

De exemplu, dacă avem 128 mg/dl glicemia e foarte probabil să nu avem niciun simptom. Putem să adoptăm primul pas, adică dieta, ca să nu ajungem direct la medicaţie.

Creatinina este la fel de importantă ca analiză. Orice disfuncție renală se definește până la urmă prin valoarea creatininei. Disfuncția renală ușoară nu dă absolut niciun semn. Adică atunci când suntem anurici, adică nu mai urinăm deloc sau urinăm foarte puțin, asta se întâmplă în stadiile avansate ale disfuncțiilor renale, în stadiile incipiente nu avem astfel de simptome.

Aș spune apoi că, de asemenea, este obligatoriu şi un sumar de urină. De exemplu, dacă într-un sumar de urină găsim nitriți, este foarte probabil că avem o infecție urinară.

Infecțiile urinare pot fi simptomatice, dar și asimptomatice, de exemplu la diabetici.

Şi o radiografie pulmonară este, de asemenea, obligatorie, pentru că există situații în care poți descoperi un nodul pulmonar care nu este simptomatic, este la debut și care poate însemna chiar un cancer pulmonar.", a mai spus medicul.

Când este recomandată determinarea sumarului de urină:

  • dureri sau disconfort la urinare;
  • urinări frecvente;
  • sânge în urină;
  • aspect și miros particular;
  • afecțiuni renale;
  • dureri de spate;
  • dureri abdominale.
×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Octavian Ghizdavu
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close