Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate ”Blue monday”, cea mai tristă zi din an. De ce suntem mai triști, abătuți lunea | Psiholog: "Ideal ar fi să fim mai realiști"

”Blue monday”, cea mai tristă zi din an. De ce suntem mai triști, abătuți lunea | Psiholog: "Ideal ar fi să fim mai realiști"

Astăzi este "Blue Monday", considerată a fi cea mai deprimantă zi a anului. Psihologul Irina Ioana a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate, despre tristețea lunii ianuarie, dar despre ce putem face să avem o stare de bine.

”Blue monday”, cea mai tristă zi din an. De ce suntem mai triști, abătuți lunea | Psiholog: "Ideal ar fi să fim mai realiști"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    15 Ian 2024   •   10:59

"În primul rând, aș începe prin a spune că este un fake news. Este o strategie de vânzări creată în urmă cu aproximativ 20 de ani.

O agenţie de turism britanică a considerat că în luna ianuarie, după toate cheltuielile lunii decembrie, ne-ar prinde foarte bine să mai dăm niște bani în plus pe o vacanță.

Și atunci, cu ajutorul unui psiholog, au conceput o formulă a celei mai triste zi din an, incluzând câțiva parametri precum vremea, lipsa generală de entuziasm caracteristică în zile din lunile de iarnă, dar şi cheltuielile foarte mari care au avut loc în luna decembrie.

Pe baza acestei formule, s-a ajuns la concluzia că a treia luni din luna ianuarie, ar fi cea mai tristă zi din an. Această strategie a prins foarte bine pentru o perioadă, pentru că, într-adevăr, vânzările pentru vacanțe au crescut.

Activități care îți pot îmbunătăți ziua

  • exerciții fizice regulate
  • dieta echilibrată și o hidratare corespunzătoare
  • somn suficient
  • relații sociale și comunicarea 
  • implicarea în activități plăcute
  • jurnal al recunoștințe

Într-adevăr, ne simțim foarte bine când mergem în vacanță, însă unul dintre motivele pentru care nu e tocmai confortabil să facem asta fix în această lună sunt chiar cheltuielile pe care toată luna decembrie le-a produs. Pentru că nu sunt doar câteva zile, este aproape o lună întreagă.

Plus de asta, decembrie se mai numește şi luna cadourilor. Pe lângă masa care este mult mai îmbelşugată, mult mai bogată decât de obicei, mai avem și tot felul de atenții pe care vrem să le oferim de drag, din obligație, celor din jur. Și atunci, cheltuielile cresc foarte mult, iar acest lucru este unul dintre motivele de anxietate pentru luna ianuarie.

Mai mult decât atât, avem tendința de a ținti cu toate obiectivele foarte sus. Nu îmi propun să citesc o carte pe lună, ci îmi propun să citesc un raft întreg pe lună. Ideal ar fi să fim mai realiști. Să înțelegem că fiecare mic succes contribuie semnificativ la starea noastră de bine.

Cum ajuți pe cineva despre care crezi că este deprimat

  • stai de vorbă cu acea persoană
  • încurajeaz-o să continue activitățile pe care le face de obicei
  • încearcă sa afli dacă persoana în cauza consumă alcool sau droguri
  • încurajeaz-o să se odihnească și să mănânce sănătos
  • Îndeamn-o să apeleze la ajutor specializat
  • asigur-o că este o etapă trecătoare și își va reveni

Mai mult decât atât, lumina soarelui este foarte importantă. Aceasta dă o stare de bine pe care nu o putem obține altfel. O plimbare de 30 de minute crește nivelul de dopamină, crește nivelul de endorfine, de serotonină.

Trebuie să înţelegem că starea de bine, până la urmă, o obţinem cu paşi mici. Adică nu putem să stăm şi să așteptăm ca starea de bine să apară fără să facem nimic în acest sens.

De exemplu, să începem prin a scrie într-un jurnal al recunoștinței în care să trecem câteva lucruri pentru care suntem în mod real recunoscători, chiar dacă ele se repetă de la o zi la alta.

În mintea noastră, o stare proastă este accentuată de o sumedenie de gânduri, în momentul în care verbalizăm facem un fel de rezumat a ceea ce se întâmplă în creierul nostru. Important este să spunem tot ceea ce simțim", a mai spus psihologul Irina Ioana.

În ciuda faptului că Blue Monday nu este demonstrată științific, pot exista variații sezoniere în ceea ce privește sănătatea mintală. Unii oameni s-ar putea confrunta cu tulburarea afectivă sezonieră sau cu simptome de depresie episodică. Fototerapia a arătat unele rezultate încurajatoare pentru astfel de afectări sezoniere, iar o dietă variată, împreună cu suplimentarea vitaminei D de sinteză, poate fi una din strategiile de combatere a depresiei episodice.
 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Blue Monday tristete
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close