Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Bolile hematologice care pot fi confundate cu COVID. Dr. Coriu ne spune când se pot vaccina cei care fac chimioterapie

Bolile hematologice care pot fi confundate cu COVID. Dr. Coriu ne spune când se pot vaccina cei care fac chimioterapie

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 10:30 12 Ian 2022 Modificat la 10:30 12 Ian 2022
daniel coriu
Bolile hematologice care pot fi confundate cu COVID Sursa foto: Antena 3

"Boala hematologică înseamnă afectarea sistemului imun, deci pacientul este imunodeprimat. Foarte uşor pacientul poate căpăta o infecţie, chiar infecţie virală. 

Din fericire, avem la îndemână teste PCR, iar în câteva ore putem să avem un diagnostic de certitudine. Dacă vine un pacient pe care îl cunoaştem, noi îl izolăm", a explicat prof. dr. Daniel Coriu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Provocarea bolilor hematologice în pandemie

"Pandemia a afectat pacienţii care suferă de boli hematologice, pentru că nu ştiam ce avem de făcut. În acest moment, deja avem experienţă. Ceea ce este foarte important este că medicii nu mai au frică. Oferim mesaje mult mai concrete pacienţilor noştri. 

Ajung pacienţi şi care nu ascultă. Avem pacienţi care refuză vaccinarea. Din nefericire, trebuie să spunem că există şi astfel de oameni.

Pandemia a creat dificultăţi în procesul de donare de sânge

Donarea de sânge este voluntară. Fiecare persoană merge să doneze sânge dintr-o datorie faţă de semeni. Pandemia a creat dificultăţi în tot acest proces. Numărul de donatori a scăzut foarte mult.

În ce condiţii se pot vaccina pacienţii care urmează tratament de chimioterapie

Toţi pacienţii se pot vaccina. Această decizie trebuie luată cu medicul curant, pentru că trebuie ales momentul. Cea mai mare problemă a vaccinării este lipsa de răspuns. 

De exemplu, dacă eu am făcut chimioterapie şi mă vaccinez imediat după tratament este posibil să nu răspund. Deci, nu voi dezvolta anticorpi. Acesta este cel mai mare risc. De aceea, noi trebuie să venim cu un boost. Trebuie să ajutăm sistemul imunitar.

Când este recomandată testarea anticorpilor înainte de booster 

Sunt foarte multe tipuri de teste şi nu avem o standardizare. OMS nu recomandă testarea de anticorpi, pentru că nu ştim pe ce să ne bazăm. Rezultatele ne pot induce în eroare. 

De ce mor de COVID oameni vaccinaţi anti SARS-CoV-2

Aceste decese se petrec la pacienţii cu boli asociate. Nu este vorba despre pacienţii care sunt sănătoşi sau sunt vaccinaţi. Este posibil ca aceşti pacienţi să aibă comorbidităţi şi nu au dezvoltat anticorpi", a completat dr. Coriu.

×
x close