Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Tot ce trebuie să știm despre paraziții intestinali. Dr. Crețu: "Unii se iau când mergem desculți”

Tot ce trebuie să știm despre paraziții intestinali. Dr. Crețu: "Unii se iau când mergem desculți”

Parazitologul Carmen Crețu a explicat de ce apar și cum pot fi înlăturați paraziții intestinali.Igiena joacă un rol extrem de important, iar tenia, de exemplu, este un parazit intestinal care poate ajunge până la o lungime de 10 metri.

Tot ce trebuie să știm despre paraziții intestinali. Dr. Crețu: "Unii se iau când mergem desculți”
Sursa foto: colaj Antena 3 / Gettyimages
de Andreea Cigolea    |    15 Iun 2021   •   09:40

Paraziții intestinali se transmit, de cele mai multe ori, pe cale digestivă. Alimentele contaminate sau apa sunt două dintre cauzele ce favorizează transmiterea paraziților intestinali, atât la adulți, cât și la copii.

"Principala cauză de transmitere este cea digestivă. Alimente contaminate sau apă contaminată. Unii paraziți au potențial contagios, deci pot fi transmiși de la o persoană la alta, în timp ce alții nu.

De exemplu, o posibilitate de transmitere pentru viermii cu cârlig este mersul desculț pe solul umed, unde parazitul există. El are posibilitatea de a pătrunde prin tegument, fără ca tegumentul să aibă vreo rană și își continua ciclul biologic până când se dezvoltă ca adult în intestin.

Cele mai frecvente parazitoze intestinale sunt cele de oxiuri. Oxiurii sunt cam la ordinea zilei, ouăle sunt infectante, femela iese noaptea din tubul digestiv și depune ouăle peri anala. Ouăle acelea, în contact cu oxigenul embrionează și rezultă o serie de larve care se întorc înapoi în tubul digestiv", spune medicul.

Primele simptome ale infecției cu paraziți intestinali

"Dureri abdominale, în special în jurul ombilicului, mâncărimi de piele, alergii, uneori copiii fac și tipuri care apar așa din senin, fără să fie un istoric de vreo boală neurologică. Pentru oxiuri, în mod special, se manifestă prin mâncărimi, copiii nu au stare, se scarpină tot timpul", a mai adăugat medicul, la Sfat de Sănătate.

Totodată, doctorul Carmen Crețu a ținut să reamintească faptul că parazitoza se poate transmite și de la o persoană la o alta, în special de la adulți la copii.

"Se pot transmite și la adulți, sunt mulți adulți care s-a infectat de-a lungul timpului de la copii", spune dr. Crețu.

Cum poți preveni infecția cu paraziți intestinali

"Spălatul pe mâini, curățarea alimentelor, să nu existe mizerie sub unghii, fructele să nu fie consumate nespălate. Este bine ca igiena în zona peri anală să fie una cât mai atentă (...) La copii trebuie să fie schimbate lenjeria și pijamalele în mod constant, în special în perioada în care sunt sub tratament", a precizat. dr. Crețu, la Antena 3.

Ce se întâmplă dacă nu sunt tratate infecțiile cu paraziți intestinali

"Pot să apară complicații, de exemplu când parazitul se localizează la nivelul apendicelui. El dă o inflamație locală și atunci apare o simptomatologie care seamănă cu o apendicită acută. Copilul se operează, iar la operație descoperim ce descoperim. Să nu uităm nici de giardia, care este foarte frecventă, nu se vede cu ochiul liber. Primul semn la copil, în afară de tulburările digestive, care să zicem că sunt comune tuturor parazitozelor intestinale, mai apare și intoleranța la lactoză în rândul copiilor.

Durerile abdominale, grețurile sunt simptome specifice tuturor paraziților intestinali. Pruritul anal este specific infecției cu Oxiurii, în timp ce intoleranța la lactoză este specifică giardia.

Tenia, paraziți ce provin din carnea contaminată, nepreparată termic corect, ajung la niște dimensiuni mari, de 4 - 6 metri. Se dezvoltă într-un interval de 2-3 luni de la infecție și pot ajunge la stadiul de adult în interiorul intestinului.

Infecțiile cu tenia sunt mult mai severe din punct de vedere clinic. Spre exemplu, ultimele rămășițe din parazit pot fi eliminate pe lenjerie de către persoanele infectate. Larvele parazitului se pot localiza în diverse țesuturi. În infecția cu Tenia infecția este mai rar și este, în general, subcutanată.

Dar, spre exemplu, infecția cu Tenia Asolium, de la carne de porc, larvele se pot duce în globul ocular, în sistemul nervos central, în creier, în țesutul subcutanat și în mușchi. Funcție de organele afectate, semnele clinice sunt din ce în ce mai severe", a mai explicat medicul, la Antena 3.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close