Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Fumatul, mai dăunător pentru vezica urinară decât pentru plămâni. Dr. Cauni: "Viaţa după un cancer de vezică depinde foarte mult de stadiul tumorii"

Fumatul, mai dăunător pentru vezica urinară decât pentru plămâni. Dr. Cauni: "Viaţa după un cancer de vezică depinde foarte mult de stadiul tumorii"

Astăzi aflăm tot ce trebuie să știm despre tumorile vezicale. Urologul Victor Cauni a explicat, la Antena 3, cum le putem recunoaște, dar și de la ce apare de fapt acest tip de cancer. Mare atenție, fumatul este mai dăunător pentru vezică decât pentru plămâni.

o_1f7b24dh5eg01hrsrvj192p1f6tb.jpg
Sursa foto: pixabay.com
de Milena Niță    |    04 Iun 2021   •   11:27

"În cancerul de vezică, un rol foarte important îl are fumatul. Prin arderea tutunului, a produselor de degradare din hârtia care înveleşte ţigara, apar mai mult de 100 de agenţi carcinogeni care intră în corp prin plămâni.

Plămânul este ca un burete, dacă desfăşurăm alveolele avem 2-3 metri pătraţi, şi el se concentrează în urină, iar vezica urinară este cât o palmă. Este ca la o pâlnie care concentrează foarte mult acest efecte nocive pe vezica urinară.

Foarte mulţi oameni ştiu efectul negativ al fumatului pe plămâni, dar eu vreau să semnalez efectul negativ al fumatului pe vezica urinară, mai mult decât pe rinichi", a atenţionat dr. Victor Cauni, vineri, la Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Tumorile vezicale pot să apară şi în rinichi, dar acolo, urina încărcată cu substanţe carcinogene se secretă şi trece foarte repede, pe când în vezică stă tot timpul, explică specialistul.

Persoanele predispuse la cancer de vezică

"Deci, fumatul ar fi unul dintre principalii factori de risc ai tumorilor vezicale. Aproape în totalitate, polipii vezicali, cum îi numim noi, au origine malignă. Deci e foarte important să fie diagnosticat la timp", spune dr. Cauni.

De asemenea, "persoanele care lucrează cu solvenţi, diluanţi, benzine, în industria vopselei, au un foarte mare risc de a dezvolta polipi vezicali", mai atenţionează medicul.

În diagnosticarea şi tratamentul acestei boli, un rol important îl joacă medicul de familie, dar şi urologul. În plus, tumorile pot recidiva frecvent.

În ce priveşte semnele bolii, pot exista polipi vezicali asimptomatici până la un moment dat. Apoi, apar simptome.

Medic: La orice urinat cu sânge, pacientul trebuie să se prezinte repede la medic

"De obicei, principalul simptom este hematuria, adică urinarea cu sânge. Dar pot fi şi infecţii, urinare deasă, urinare cu durere.

La orice urinat cu sânge, când pacientul vede roşu în vasul de toaletă, trebuie să se prezinte cât mai repede la medic. Hematuria nu este urgenţă de tratament, dar este o urgenţă de diagnostic", atrage atenţia urologul.

"Polipul sau tumora vezicală este ca un robinet care deschis lasă sângele să curgă din vezica urinară, deci trebuie să închidem acel robinet, să cauterizăm polipul, să îl extragem. 

Se poate ajunge chiar la operaţii mari, cu scoaterea vezicii urinare. Dar un diagnostic precoce al acestei afecţiuini poate conduce la vindecarea pacientului doar prin tehnici endoscopice", precizează medicul.

Dr. Cauni: Viaţa după un cancer de vezică depinde foarte mult de stadiul tumorii

Aşadar, concluzionează medicul, viaţa după un cancer de vezică depinde foarte mult de stadiul tumorii.

În ce priveşte predispunerea la această afecţiune pe sexe, tumorile vezicale apar atât la femei, cât şi la bărbaţi, şi nu este o boală a bătrânilor, fiind întâlnită şi la tineri.

"Din experinţa mea, pacienţii se prezintă foarte târziu la doctor de frică. Vede că urinează roşu, a doua zi se opreşte hematuria şi el nu mai vin la medic.

Dar nu trebuie să ne liniştim, la primul semn de sângerare, pacientul trebuie să meargă la medicul de familie. Hematuria poate dispărea un an şi în acest timp, tumora creşte mare", a mai spus dr. Victor Cauni.

×
Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Vezi toate știrile din Sfat de sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close